Все по-често у нас се добавя руколата към салатите. Нещо,

...
Все по-често у нас се добавя руколата към салатите. Нещо,
Коментари Харесай

Салатата от рукола била с лечебни свойства

Все по-често у нас се прибавя руколата към салатите. Нещо, което е било извънредно известно в Средиземноморието от десетилетия. Салатата от зеленолистния зарзават има пиперлив и леко стипчив усет, основан от свежата зелена маса, която също така носи аромата на ядки и пикантни нотки, сходно на синаповите. Това прави руколата идеалната съставна част на зелените салати, само че и на пастата, пицата и други италиански специалитети.

Този богат усет и мирис идва от съставките на зеленчука, който се характеризира с доста хранителни субстанции и с малко калории.

Салатата от присъщия за средиземноморската диета зарзават обаче е известна и като салата, която лекува. Лековитите свойства на руколата се дължат на високото наличие на витамин С в нея. Знаем, че мощният антиоксидант покачва имунната отбрана. Той прочиства и токсините от тялото.



В зелените листа се съдържа и бета-каротин. Преработен в тялото, се трансформира във витамин А. Антиканцерогенните му свойства трансформират зеленчука в хранителен артикул от челните редици на битката с раковите болести.

Витамините В2, В5, В6 и фибрите контролират метаболитните процеси и прогонват умората, а желязото в състава на руколата е скъп съдружник против анемията.

Важна изгода носи и съдържащата се в зеленчука фолиева киселина. Само 100 грама салата дава половината дневна доза, която е нужна на бъдещите майки.

Благодарение на витамин К растението подкрепя заздравяването на раните, лекува възпаленията и е скъпа облага за кожата.

Руколата е известно диуретично средство. Те контролира салдото на солите и водата в организма и изгаря мазнините, понижавайки равнищата на холестерола.

Фибрите в нея я вършат добър регулатор на чревния тракт и се употребява като естествено средство при лекуване на язвена болест на стомаха.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР