Все по-често се дискутира нуждата от качествена фотозащита и подценяването

...
Все по-често се дискутира нуждата от качествена фотозащита и подценяването
Коментари Харесай

Подценяване на слънцезащитата – какви рискове крие за кожата?


Все по-често се дискутира потребността от качествена фотозащита и подценяването на увреждащата мощ на слънчевите лъчи за кожата. Ултравиолетовото излъчване се е повишило доста през последните десетилетия и продължава да нараства с бързи темпове. В права пропорция с възрастта нараства и честотата на разнообразни злокачествени кожни болести, появяването на слънчеви петна (наричани още старчески) по кожата и напредващият развой на фотостареене.

С всяка последваща година нараства броят на случаите на рак на кожата по отношение на броя на случаите с други злокачествени болести – рак на белите дробове, простата, стомашно-чревния тракт (в частност дебелото черво), както и карциномът на гърдата.

Все по-често стартира да се приказва за така наречен хронично увреждане на кожата . То е разследване на неколкократните изгарявания през годините, честото излагането на слънце без слънцезащита, както и изгарянето на кожата в ранна детска възраст.

Дискутира се въпросът за възходящата периодичност на кожния рак при лица, които в детството си са имали чести епизоди с изгаряне на кожата.

Според изследвания най-вече грижи за обезпечаване на висока слънцезащита поставят хората със светла кожа – тези с фенотип 1 и 2 (светла кожа, с розов нюанс, постоянно с лунички, която елементарно изгаря даже при къс престой на слънце). Мъжете по-рядко се осведомят за избора на подобаващ слънцезащитен фактор.

Голям % от младежите избират отбягване на слънцезащитата и високите фактори за по-бързото придобиване на стремежи бронзов загар. Риск крият и солариумите, изключително в случаите на използуване с процедурите – при опит за по-бързи резултати и неспазване на нормите.

Препоръките при избора на слънцезащитен артикул (било то крем, лосион, спрей или различен вид) е той да включва композиция от отбрана против UVA и UVB - лъчите. Ултравиолетовите А-лъчи проникват по-дълбоко в кожата и са причина за фотостареенето, за разлика от ултравиолетовите В-лъчи, които проникват единствено в повърхностния пласт на кожата и провокират острото изгаряне, което се характеризира със зачервяване, топла кожа, нараснала температура, болежка, а в някои случаи и мехури.

Свързани публикации.. Слънцезащита за коса – за какво е нужна? 0 Слънцезащита - препоръки по какъв начин да предпазим кожата си 0 Можете ли да изгорите със слънцезащита? 0

Нанасянето на слънцезащитния крем би трябвало да бъде до 30 минути преди директното излагане на слънце , с цел да може кожата да попие продукта. Това предписание важи единствено за продуктите въз основата на химични фактори. За разлика от това тези, които са на база физични фактори (съдържат титаниев оксид, зинков оксид) след нанасяне върху кожата дейно пазят, без нужда от изчакване.

Повторните приложения от продуктите се постановат при изпотяване, след всяко измиване, къпане или влизане във водата. Препоръчва се на всеки един до два часа след последното нанасяне на продукта-това да бъде повторено още веднъж.

По-изпъкналите елементи от тялото изгарят доста по-лесно, по тази причина е значимо да не бъдат пропускани. Тук влизат рамената, гърдите, носа, челото, брадичката. Често се пропуща кожата на ходилата, зоната зад ушите, както потреблението на подобаващ артикул за устните. Косата също се поврежда от слънчевите лъчи. В тези случаи е уместно потреблението на специфичен спрей за коса, който да обезпечава слънцезащита.

От значение е изборът на подобаващ фактор, а не на висок фактор непременно. Защитата, която се обезпечава от фактор 15 и фактор 50 не се разграничава значително. За съпоставяне при фактор 15 тя е почти 93%, за разлика от фактор 50, при който тя е към 97-98%.

При усложнения в избора на подобаващ слънцезащитен артикул може да се обърнете както към персоналния доктор, а в по-редки случаи може да се наложи и консултацията с кожен лекар, изключително на фона на характерен кожен проблем.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР