Все по-често посягаме към натуралните етерични масла. Не всеки обаче

...
Все по-често посягаме към натуралните етерични масла. Не всеки обаче
Коментари Харесай

Най-добрите етерични масла в парфюмите: Вижте Топ 5 за 2023 г.

Все по-често посягаме към натуралните етерични масла. Не всеки обаче знае с кои от тях да стартира своето премеждие в ароматерапията и по какъв начин да избере в действителност натурални артикули. Самите те съставляват съсредоточени растителни екстракти, които улавят естествените благовонни съединения на растенията.


Етерични масла - приложение
Етеричното масло е освен парфюмна съставна част, само че и средство, употребявано в ароматерапията. Някои от уханията са естествени афродизиаци, които разсънват страст и предпочитание, като амбра и мускус. Други, получени от растения, се употребяват сполучливо и като натурални средства срещу отмалялост, като етерично масло от лавандула и ветивер. Мента, лимонена трева и всички цитрусови масла усъвършенстват настроението. 


Познаването на свойствата на обособените аромати ви разрешава да ги употребявате вкъщи и на работа, когато ги разпръснете във въздуха благодарение на дифузер или просто помиришете отворена бутилка с етерично масло. Комбинирането на едно с друго даже разрешава основаването на свои лични натурални парфюми или друга козметика. Не забравяйте обаче да не употребявате етерични масла непосредствено върху кожата. Високата им централизация може да я раздразни. Нека също да разграничим ароматните масла от етеричните масла - какви са те, описахме в публикацията Какви са разликите сред етеричните и ароматните масла.

Сред най-популярните и употребявани от епохи етерични масла в парфюмите сигурно би трябвало да се спомене следното:


1. Масло от бергамот

Получава се от кората на неспособен за консумация портокал, възходящ в Калабрия, само че също и в други средиземноморски страни, маслото от бергамот е леко и освежаващо, заради което е постоянно срещана съставна част в парфюми, най-вече във връхните нотки. Сред най-популярните са Chanel No 5 или Giorgio Armani Si Eau.


2. Кедрово масло

Получава се от кедрово дърво, етерично масло с леко балсамов мирис, което най-често се употребява в междинните или връхни акомпанименти на парфюмите. Кедърът се появява най-вече в мъжки композиции, макар че може да се откри и като съставна част в парфюми за дами, като да вземем за пример в Yves Saint Laurent Black Opium или Libre от същата марка, като и двете оферти за същински шлагер измежду дамите. 


3. Масло от ветивер

Маслото от ветивер се получава от корените на трева, растяща в Англия, Бразилия, Хаити, Китай и Индонезия. Пикантният, присъщ, смолисто-пудрен мирис на ветивер най-често се употребява в ароматни парфюмни и тоалетни води за мъже, като да вземем за пример Guerlain Vetiver, Hermes Terre d'Hermes, само че също по този начин и в дамски парфюми, като Chanel Coco Mademoiselle. 


4. Розово масло

Сред най-ценените в парфюмерията и най-скъпите розови масла са тези, събрани от полетата на Грас в Южна Франция. Поради високата си цена, ароматът на роза от Грас се появява в извънредно извънредни парфюми, като Chanel No. 5. Друга вариация на розата, която се среща в парфюмите, е дамасцена, наричана още българска роза, отглеждана в Индия, Мароко, Египет, Турция и несъмнено - България. Срещаме я в композиции като Guerlain Mon Guerlain Bloom of Rose и Trussardi The Black Rose. 


5. Масло от тамян

Обичано от някои, ненавиждано от други - маслото от тамян се извлича от ароматни смоли от някои типове тамян - ниско дърво, растящо основно на Арабския полуостров и Етиопия. Маслото от тамян може да бъде усетено в едни от най-известните композиции на Guerlain - Shalimar или Donna Karan Black Cashmere.

В актуалното парфюмерийно изкуство от ден на ден се употребяват по-евтини, синтетични заместители на естествените ароматни есенции. Ето за какво парфюмите от естествено извлечени етерични масла са изключително ценени измежду феновете на изящните аромати и най-често се употребяват в така наречен нишови парфюми, по-скъпи, само че също по този начин характеризиращи се с изключителна автентичност. Струва си да се запознаете с обичаните си натурални етерични масла и да се ръководите от тях при избора на идващия си парфюм.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР