Все още върви онлайн НСТС. Разглеждаме над 65 мерки. По

...
Все още върви онлайн НСТС. Разглеждаме над 65 мерки. По
Коментари Харесай

Пламен Димитров с изключително важна информация за решенията от днешното заседание на НСТС

Все още върви онлайн НСТС. Разглеждаме над 65 ограничения. По 20 от тях постигнахме единодушие с бизнеса.

Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров, който разяснява днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. "Много значимо е, че се разбрахме за минималното обезщетение за безработица. Съгласието е сред нас и бизнеса, властта още не е споделила своето мнение и чакаме отговора на финансовия министър. Ние предлагаме от 9 лв. обезщетение да се отиде на 17 лв. за безработните, които са с право на обезщетение и са били на минимално обезпечаване. Бизнесът не беше доста склонен на тези 17 лв., само че одобриха да се усилва % на тази сума и потвърдиха, че е смешно да се взимат 190 лв. обезщетение от хора, които са били обезпечавани на 4 часа.

НСТС заседава през днешния ден онлайн. Ето какви са тематиките

Другата доста значима мярка, по която постигнехме единодушие с бизнеса е спомагателен заплатен годишен отпуск за родителите. Нашето предложение е да се провиснал до 20 дни целеви заплатен годишен отпуск за родители, които са изразходвали отпуската си по време на изключителното състояние и гледат деца до 14 години. Министър Сачева по-принцип е за тази мярка, само че още веднъж се чака мнението на финансовия министър ", разкри Димитров.

"В туризма и всички типове превоз също имаме цялостно единодушие с бизнеса.

За туризма търсим разновидности мярката 60/40 да се модифицира и да върви към 80/20. Тук приказваме за хората, които ще назначаваме за идния летен сезон, а не за заплащания със остаряла дата. Според нас това е по-добра поддръжка за туризма вместо ваучерите, не че те са неприятна концепция. Това ще е едно непосредствено заплащане и директа поддръжка към бранша. В превоза също имаме единодушие, че би трябвало да бъде подсилен. Тук мисля, че и властта си е споделила своето мнение и то е позитивно.

За идната седмица остава да преглеждаме ограниченията за енергетика, земеделие. Вярвам, че идната седмица ще имаме ограничения, които са подкрепени от синдикати, бизнес и ръководещи ", безапелационен бе президентът на КНСБ.

Зам.-министърът на стопанската система Лилия Иванова: Грантовете могат доста да облекчат бизнеса

"Към момента 165 000 души са запазали работните си места с помощта на мярката 60/40. Много ли са, малко ли са, аз не мога да кажа. Сега общественият министър сподели, че мярката ще бъде удължена до 30 юни. Трябва да разтеглим обсега й. Не би трябвало да се фокусираме единствено върху това по какъв начин тази мярка не става, а тя междувремнно да работи и да става. Факт е обаче, че единствено тази мярка няма да е задоволителна и би трябвало да има още ", приключи Пламен Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР