Все още тече регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент.

...
Все още тече регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент.
Коментари Харесай

Дотук ЦИК регистрира 6 кандидата за президент |

Все още тече регистрацията на претендентите за президент и вицепрезидент. Към момента има подадени документи на 6 кандидатски листи. Срокът е до 12 октомври, оповестиха на брифинг от ЦИК.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов добави, че за президентските избори до в този момент са се записали общо 12 партии, 5 обединения и 12 инициативни комитета.

Подадените досега заявки за гласоподаване в чужбина са общо 11 187, сподели другият представител на ЦИК Цветозар Томов. В три от страните те надвишават 1000. Първенец по традиция на искащи да упражнят правото си на избор са гласоподавателите в Турция - 4273, на второ място е Великобритания- 1341, на трето Германия - 1276, Испания - с близо 1000 и в Съединени американски щати малко под 700. Срокът за подаване на тези заявки е до 19 октомври. Томов осведоми още, че за пръв път са разкрити толкоз доста секции по член 14 т. 3 от ИК, а точно на местата, където на предишни избори през последните 5 години са дали своят вот 100 или повече гласоподаватели.

Томов предвижда, без да обвързва с това ЦИК, че най-вероятният брой секции, които ще се разкрият е сред 750 и 800, т. е непосредствен до този на 11 юли. Този път не се чака да има секции на екзотични острови.

Росица Матева заяви още, че от два дни има опция жителите да ревизират на интернет страницата на ЦИК дали имената им попадат в подписките на партии и обединения в поддръжка на техните претенденти и в случай че открият, че те са там, без да са давали своята поддръжка, да подадат тъжба непосредствено в Комисията за отбрана на персоналните данни.

Освен това по електронен път в работа ГРАО гласоподавателите към този момент могат да подават в период до 30 октомври заявление за гласоподаване по сегашен адрес, както и да ревизират в коя секция са включени да гласоподават.

На въпрос по какъв начин ще се действа с Кирил Петков, в случай че се окаже, че е с двойно поданство, Матева разяснява, че методът им е идентичен към всички претенденти за депутати. ЦИК по закон прави инспекция дали всички претенденти за депутати дават отговор на условията и в случай че имат друго поданство, се заличават от листите.

Дали Кирил Петков има такова ще стане ясно едвам откакто листата бъде записана и ЦИК извърши нужната инспекция, обясни Матева.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР