Все още съществува стигма по отношение ХИВ/СПИН най-вече при колегите,

...
Все още съществува стигма по отношение ХИВ/СПИН най-вече при колегите,
Коментари Харесай

За да живеят ХИВ позитивните, стигмата трябва да се лекува

Все още съществува стигма по повод ХИВ/СПИН най-много при сътрудниците, които се занимават с хирургични интервенции. Дължи се единствено на боязън.

Това мнение изрази пред news.bg началникът на инфекциозна клиника в УМБАЛ " Св. Георги " проф. Марияна Стойчева в границите на семинара " За свят без HIV ".

Според нея младите студенти по медицина са по-добре осведомени с рисковете, до момента в който при възрастните медици съществува устойчивост и те не желаят да се включат в лекуването на такива пациенти. Като безусловно неприемливо проф. Стойчева дефинира отношението на лекари, които са отказали да извършат интервенция на пациенти, носители на вируса.

" Чувам за трансплантации на ХИВ положителни в близки до нас страни като Испания и Португалия, само че у нас това ми се коства в областта на далечното бъдеще и фантазиите ", съобщи Стойчева.

Рискът за възпаление при инвазивна операция е по-голям, по тази причина и се организират серии от обучителни беседи за медици, както и безвъзмездна 4-седмична профилактика с лекарства и проучвания в границите на 48 часа , в случай че е налице заразяване. Тя се организира в петте Центъра за мониториране и лекуване на ХИВ положителни пациенти към Министерство на здравеопазването.

Съществува и самостигма, уточни експертът. " Ние ги принуждаваме тези хора да крият информация за инфекцията, тъй като просто няма да получат това, от което имат потребност ", добави тя. Затова и проф. Стойчева прикани за повече поддръжка в фамилията и при потребност да се потърси помощ от психолог.

Досега в страната са регистрирани 3 165 ХИВ положителни. Най-засегнатата рискова група са мъжете, правещи секс с мъже.

През миналата година 94% от хората, живеещи с ХИВ и са регистрирани в лечебните заведения , са на антиретровирусна терапия, само че тестването у нас към момента остава на ниско равнище. Въпреки опциите за терапия, която управлява инфекцията и това, че концентрацията на вируса в кръвта спада под прага на откриваемост, е налице тежка стигма. Най-лесно инфекцията се предава в начален етап, само че при прецизно съблюдаване на лекуването няма заплаха от заразяване , акцентира проф. Стойчева.

Терапията обезпечава надзор на инфекцията, дълъг живот на инфектирани и защищава публичното здраве.

Проблемна се оказва обаче неяснотата дали инфектираните ще останат под прага на откриваемост. Инфекцията може да прогресира бързо, в случай че лекуването бъде прекъснато, предизвести експертът.

Нейният съвет е за безвреден секс, макар че в моментите, в които един сътрудник в с трайно намален предел на откриваемост, а партньорката е в овулация, може да се реализира естествена бременност, при която риск от ХИВ за бебето няма.

Навсякъде в света след 2010 година с помощта на антиретровирусната терапия се следи спад на новите случаи на СПИН. По думите на проф. Стойчева в африканските страни от 33% инфекторани измежду възрастното население, процентът е намалял с 15%.

По-голямо разпространяване на вируса се вижда в Европа и Русия , разясни още тя. По думите ѝ двама от трима инфектирани са в Русия.

Сред главните аргументи за това нарастване , съгласно нея, е у потребата на опиати венозно и безразборния секс. Един от главните проблеми на инфектираните обаче е, че лечението е от лекарства, които се одобряват цялостен живот. Проф. Стойчева даде образец с антибиотиците, които въздействат зле на някои органи, аналогично било и с медикаментите за носители на ХИВ. Най-често те вредят на костите и бъбреците, като страничните резултати се появяват към 10 години след старта на лечението.

" От две несгоди, избираме по-малката ", изясни проф. Стойчева.

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания 9,4 милиона души в света не знаят за своя ХИВ положителен статус.

По време на семинара беше разгласен и стартът на конкурс на тематика " Иновации и прогрес в името на общата идея - за свят без HIV ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР