Все още са в неизвестност двамата български моряци, които вчера

...
Все още са в неизвестност двамата български моряци, които вчера
Коментари Харесай

Капитанът на Стара планина прави вътрешно разследване за инцидента с моряците

Все още са в неопределеност двамата български моряци, които през вчерашния ден бяха пометени от огромна вълна и паднаха зад борда на транспортен съд " Стара планина " в Норвежко море. Плавателният съд остана в региона до 14 ч през днешния ден и към този момент е на път към румънското пристанище Констанца. Разследването по случая се води от Малтийската морска администрация, защото корабът плава под флага на Малта.

По време на случая корабът се е намирал на към 100 километра от крайбрежията на Норвегия. Веднага е разгласен сигнал за злополучие и е проведена избавителна интервенция с два хеликоптера. Търсенето на българските моряци е траяло 7 часа при извънредно тежки метеорологични условия 9-метрови талази и скорост напразно към 25 метра в секунда, и към този момент е прекратено.

Капитанът на транспортен съд " Стара планина " ще извърши вътрешно следствие за аргументите, довели до случая. От " Параходство български морски флот ", притежател на плавателния съд оповестиха, че последно корабът е инспектиран на 9 декември предходната година по отношение на условията за морска сигурност. Инспекциите са приключили без забележки от страна на контролните органи.

Норвежкият избавителен координационен център приключи интервенцията по търсенето на двамата български моряци след 7-часово търсене с хеликоптери.
Вера Шатилова-Мицарова, дипломат на България в Норвегия: Смятат специалисти от избавителния център, че човешко тяло без жилетка, без специфичен костюм, не може да издържи повече от един час в такива условия. Установяваме връзка с полицейските управляващи в региона, който е наоколо до мястото на случая.


Според експерти, при такива тежки метеорологични условия моряците не би трябвало да излизат на палубата, без позволение на капитана и известяван на дежурните на мостика. Те наложително би трябвало да бъдат обезопасени с колани и да имат особено облекло и избавителни жилетки.
к.д.п. Димитър Димитров, вицепрезидент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани: Вероятно това е някаква спешна обстановка, в която някой някъде е излязъл да свърши работа.
На всеки транспортен съд има процедура за дейности на екипажа при рухване на човек зад борда.
К.д.п. Димитър Димитров, вицепрезидент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани: Тогава капитанът неотложно уведомява най-близкия Спасително координационен център, стопира кораба, пуска избавителна лодка и индивидът се прибира.  Все още не са открити двамата български моряци, паднали в Норвежко море Все още не са открити двамата български моряци, паднали в Норвежко море
Все още не са открити двамата български моряци, които през вчерашния ден бяха пометени от огромна вълна от палубата на транспортен съд "Стара планина " в Норвежко море. Плават...

Ако падналите зад борда моряци не бъдат открити, съгласно морското законодателство, се афишират за безследно изчезнали.

От притежателя на кораба " Параходство български морски флот ", поддържат връзка с капитана на плавателния съд. От там обявиха, че за случая е осведомена и Варненската окръжна прокуратура.

Очаква се корабът на дойде в пристанището в Констанца на 17 януари.
 Прекратиха интервенцията по издирването на българските моряци в Норвежко море Прекратиха интервенцията по издирването на българските моряци в Норвежко море
Спасителната интервенция по издирването на двамата моряци от кораба "Стара планина " в Норвежко море е прекъсната, оповестиха от Външно министерство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР