Все още предстои много работа по отношение на продължаване на

...
Все още предстои много работа по отношение на продължаване на
Коментари Харесай

ЕК: В България няма достатъчно присъди за корупция

Все още следва доста работа във връзка с продължение на битката с корупцията

"Все още има възходяща угриженост поради действието на Висшия правосъден съвет и нуждата от решаването на въпроса с неговия състав е от първостепенно значение ". Това се споделя в тазгодишния отчет на Европейската комисия по хоризонталния механизъм за върховенството на закона в частта му за България. И тази година страната ни е подложена на критика за неналичието задоволително на брой дефинитивни присъди за корупция по високите етажи на властта, предава.

В документа се акцентира, че остава безпокойството, обвързвано с Инспектората на Висшия правосъден съвет. Отсъствието на постоянни състезания при издигането на магистратите, съчетано с несъразмерното използване на краткотрайни премествания, рискува да даде отражение върху тяхната самостоятелност. Остават и провокациите при дигитализацията на правораздаването. Лобирането и отбраната на информаторите към момента не се контролират както би трябвало, макар че има проект за справяне с това. По време на пандемията са разпознати опасности от корупция в характерни браншове като ръководство на бюджетните средства и контрола, в това число и при публичните поръчки.

Все още провокира угриженост неналичието на ясна регулаторна рамка, която да подсигурява бистрота при разпределението на държавната реклама, макар че са подхванати ограничения в тази тенденция. Съществуващите правни защитни механизми за независимостта на публичните медии съществуват, само че не са задоволителни.

Професионалната конюнктура за публицистите едва се е подобрила през последната година, само че остават проблемите като достъп до социална информация, условия на работа и така наречен "дела плесници ".

Комисията насочва към България следните рекомендации, които са свързани с уговорките ни към Плана за възобновяване и резистентност, а също и към Механизма за съдействие и инспекция, който към момента е в деяние:
да подсигурява навременни и непрекъснати състезания за издигане на магистрати, тъй че да се избегне дълготрайното им пренасяне за запълване на вакантни позиции, като се вземат поради европейските стандарти за преместването на съдиите;да покаже прогрес при законодателните промени, които целят да подобрят действието на Инспектората на Висшия правосъден съвет и да избегнат риска от политическо въздействие, изключително като включват юридически органи при избора на техни членове;да предприеме стъпки за адаптиране на състава на Висш съдебен съвет поради европейските стандарти в правосъдната система;да продължи с използването на ограничения за възстановяване на интегритета на характерни браншове от обществената администрация, в това число за полицията и правосъдната система; да подсигурява, че институционалните промени в антикорупционната комисия и профилираните правосъдни управляващи водят до възстановяване на успеваемостта на следствията и стабилен брой дефинитивни присъди за корупция по високите етажи на властта;да усъвършенства прозрачността при разпределянето на държавните реклами, изключително във връзка с подписаните посредством медиаторите, като медийни организации.
От държавното управление разясниха, че Докладът за върховенството на закона демонстрира позитивната оценка на Еврокомисията за свършеното от кабинета за последните седем месеца, само че и обстоятелството, че към момента следва доста работа и са нужни мощна воля и старания във връзка с продължение на битката с корупцията.

Оценката е на министър-председателя в оставка Кирил Петков и беше публикувана от държавната пресслужба.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР