Все още правителството и КЕВР не са изготвили механизъм за

...
Все още правителството и КЕВР не са изготвили механизъм за
Коментари Харесай

Бизнесът скочи срещу служебния кабинет, иска си договорените пари за скъпия ток

Все още държавното управление и КЕВР не са изготвили механизъм за компенсиране на бизнеса за високите цени на електрическата енергия със 110 лева за употребен мегаватчас за октомври и ноември. Критиките насочиха от Асоциацията на индустриалния капитал. Търговците на ток предвидиха, че тази мярка няма да проработи преди декември, преди Брюксел да излезе със мнение. Вместо това от КЕВР оферират нови правила за търговия с ток, против които бизнесът има запаси. Бизнесът се оплака, че макар контрактуваната отплата поради рекордните цени на борсовия ток, който доближи до 500 лева за мегватчас през последните месеци, към момента няма изясненост по какъв начин ще им бъдат изплатени парите, съобщи Българска национална телевизия.

"Настоявахме и настояваме към момента за бързо разработване на механизма и компенсиране на сметките още за октомври, които започнаха да идват към този момент при започване на ноември. За страдание, към момента нямаме съответни дейности и реакции от страна и на регулатора, и на държавното управление, а през декември към момента няма направен компенсационен механизъм ", сподели Добрин Иванов - изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал.

Според асоциацията на търговците на ток ограниченията са закъснели. "Към момента сме очевидци на едни контракти, които вероятно могат да се случат едвам в декември, тъй като на последното си изключително съвещание Министерски съвет реши, че ограниченията би трябвало да бъдат утвърдени от Европейска комисия. След това утвърждение тези ограничения и обезщетения би трябвало да минат през всички снабдители на електрическа енергия, с цел да стигнат до крайните консуматори ", съобщи Соня Кадиева - ръководител на УС на Асоциация „ Свободен енергиен пазар “.

От КЕВР предложиха нови правила за търговия с електрическа енергия, които да понижат отчасти разхода на промишлеността за балансиране на енергийната мрежа. Регулаторът предлага компаниите да подписват обособени контракти с ЕСО вместо досегашното сливане в балансиращи групи.

От Енергийния систематичен оператор са създали симулации и калкулации с какъв брой могат да намалеят разноските за балансиране на електрическата енергия. Те сочат до 35% икономии.

"При отпадане на обединяванията сред координаторите на балансиращите групи това ще повлияе позитивно на цената за дефицит на електрическата сила, като пределната цена през месец август е била 318 лева, в случай че бяха отпаднали тогава обединяванията, цената за дефицит щеше да е 228 лева ", съобщи Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на ЕСО.

Търговците на ток и бизнеса са срещу.

"КЕВР вместо да върви в посока разноските за компенсиране на електрическа енергия се пробва да одобри правила, в които да отстрани обединяванията сред всички координатори на балансираща сила. Това автоматизирано води след себе си повече разноски за балансиране, които ще бъдат трансферирани към бизнес клиенти в България ", сподели Соня Кадиева - ръководител на УС на Асоциация „ Свободен енергиен пазар “.

"Абсолютно считаме, че това предложение няма да докара до понижаване на крайните цени, тъй като то ще провокира по-големи несъответствия в системата ", съобщи Добрин Иванов - изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал.

Като трайна мярка от бизнеса желаеха да не заплащат такса "задължения към обществото ", с която те компенсират по-скъпия ток от възобновими източници и от Американските централи в Маришкия басейн.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР