Все още помня момента преди 7-8 години, в който за

...
Все още помня момента преди 7-8 години, в който за
Коментари Харесай

Да махнем изкуствата и занаятите от името на Капана

Все още помня момента преди 7-8 години, в който за първи път се заприказва за приобщаването на Капана към дейната градска част. Помня и стартирането на плана за възкръсване на квартала, при който близо 20 създатели и занаятчии получиха пространства там против най-малък наем. Това се случи през 2013 година. Тогава нямаше нито една пешеходна улица, а целият Капана беше обичаната паркинг зона на всички, идващи към Главната.

Картинката през днешния ден обаче е много по-различна. Капана се трансформира в нещо " съвременно ". Кварталът на занаятите, творчеството и изкуствата се асоциира с бира, заведения за хранене и битка за всеки сантиметър тротоарно право. Не че това е неприятно,

само че къде остава културата в квартала,

от който се очакваше да отсрами, най-малко той, яловата ни Европейска столица на културата? От всички тези близо 20 занаятчии и хора, сложили началото на възраждането на квартала, сега той приютява едвам трима-четирима от тях.

От 2017 година до момента в Капана са отворили над 25 нови заведения - заведения за хранене и кафетерии. Някои от тях се пробват да съчетаят културата с комерсиалната облага, само че за множеството това се оказва задача невъзможна. Това не значи, че Капана няма своето място в туристическата карта на Пловдив. Но просто не би трябвало да продължаваме да го популяризираме като " квартал на изкуствата и занаятите ".

В началото на годината имах посетители от Италия, които държаха безусловно да видят Капана и да се допрян до атмосферата там. Чужденците харесаха архитектурата, павираните улички и атмосферата, която това място носи. Не схванаха обаче

за какво във фейсбук и инстаграм написа " Кapana - creative district "

( " Капана - квартал на креативните промишлености " - б.а.), откакто преброиха на една от вътрешните улици в квартала 17 заведения, два обекта за бързо хранене и единствено една изложба и два магазина (единият от които не продаваше нищо, обвързвано с творчеството и занаятите).

Икономическият резултат от Капана сигурно е голям. Цените на парцелите там се покачиха близо 4 пъти единствено за няколко години. Редица необитаеми здания, които стояха като карантинна зона в самия център на Пловдив, бяха възродени, реновирани и получиха късмет за нов живот.

Общината също е удовлетворена

- множеството заведения водят до повече ежемесечни приходи от такси за тротоарно право в най-скъпата зона на града. Десетки бизнесмени сътвориха там своя бизнес, а дружно с него и стотици работни места за младите в Пловдив. Капана се трансформира в обичано място на цялостен Пловдив, стана фон за филми, сериали, музикални клипове и телевизионни излъчвания. Снимките му обиколиха земното кълбо и целият свят разбра, че в Пловдив има " квартал на креативните промишлености ".

Най-голямото творчество през днешния ден в квартала на изкуствата и занаятите май е по какъв начин ще бъде обзаведено следващото ново заведение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР