Все още обаче участието на възрастни в обучението остава нискоУчастието

...
Все още обаче участието на възрастни в обучението остава нискоУчастието
Коментари Харесай

Ученето през целия живот е ключово в новите условия

Все още обаче присъединяване на възрастни в образованието остава ниско

Участието на възрастни в образованието е под 5% в България, по данни на Евростат
(снимка: CC0 Public Domain)

След като 2020 година стартира с световна пандемия, икономическият спад и възходяща безработица са към този момент факт. Затова в този момент е моментът да се намерят способи за подсилване на работната мощ, сочи отчет „ Инвестиране в човешки запаси – изменящи се подходи към човешкия капитал ” на Adecco Group.

Безспорно пандемията от Covid-19 е мощен катализатор за осъществяване на нуждата от еластичност в работния развой. Целият свят приложи гъвкави форми на работа, в това число:

Тенденциите в заетостта в района на Централна и Източна Европа (вкл. България) и Близкия Изток са доста разнообразни в обособените страни, само че тяхна обща линия е, че имат пасивно, а не самодейно отношение към трудовите си пазари. Прякото присъединяване във веригите за доставки в Западна Европа е общ мотор за развиването на стопанските системи за всички европейски страни, включени в отчета.

Различните трендове в заетостта сред съответните страни значително се дължат на другите стопански условия. Някои страни имат забележителни резултати през последните години във връзка с % на присъединяване на работната мощ. В Чехия, Унгария, Полша, Румъния, България и Турция равнищата на претовареност през 2019 година надвишават равнищата от преди рецесията през 2008 година с 5% или повече.

Повишаването на равнищата на претовареност и разноските за труд е най-отчетливо в страните от Централна и Източна Европа. Това докара до няколко основни резултата върху фирмите в тези страни:

Характерно за съответните страни в района е ниското присъединяване на огромен % от дейното население на пазара на труда, като страните от Централна, Югоизточна Европа и Близкия Изток имат по-висок % на хората в продуктивна възраст отвън работната мощ спрямо развитите страни.

Въпреки че предлагането на гъвкави форми на трудова претовареност в района е към момента малко лимитирано, търсенето нараства, защото към трудовия пазар към момента не са приобщени едва показани групи. Всъщност това събитие е изключително интензивно и обезпокоително в Турция, където повече от 40% от общото интензивно население не е част от работния пазар и присъединяване на дамите е доста едва. От всички страни, обхванати от отчета, единствено Чехия има проценти на присъединяване на дейното население в трудовия пазар, сравними със междинните за Европейски Съюз.

Adecco Group обрисува три съществени модела за развиване на човешките запаси, тъй че да дават отговор на потребностите на пазара на труда:

Инвестирането в учене през целия живот е от огромно значение за развиването на стопанските системи в района. Участието на възрастни в образованието през целия живот остава относително ниско в цяла Централна, Югоизточна Европа и Близкия Изток.

Евростат постоянно мери образованието за възрастни в границите на Европейския съюз, а страните в тези райони изостават от междинните стойности за Европейски Съюз. Румъния, България, Словакия и Гърция нормално са под 5%, до момента в който Турция има коефициент на присъединяване на възрастни до 6,2%. Двете страни в района, които надвишават междинното за Европейски Съюз, са Словения (11,4%) и изключително Естония (16,7%).

Инвестирането в специализация на чиновниците при увеличение на гъвкавостта в работния развой съставлява така наречен „ гъвкава сигурност ”. Тя съчетава еластичност в работния развой със съответната подобаваща правна рамка за гъвкави работни форми и персонализирана политика за обществено обезпечаване, с цел да отговори на потребностите на чиновниците, които избират тези форми на претовареност.

„ Въпреки че постоянно страхът и нежеланието да се трансформират е естествената човешка реакция, фирмите би трябвало да се изправят пред това предизвикателство и да влагат в нови умения, като изпращат посланието до чиновниците, че това ще окаже позитивно въздействие върху кариерата им и отсега нататък ”, разяснява Константинос Милонас, изпълнителен шеф на Adecco Group за България и Гърция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР