Все още обаче много организации се колебаят, сочат проучванияРано или

...
Все още обаче много организации се колебаят, сочат проучванияРано или
Коментари Харесай

Microsoft: Дигиталната трансформация е неизбежна

Все още обаче доста организации се двоумят, сочат изследвания

Рано или късно фирмите би трябвало да се цифровизират, с цел да бъдат конкурентоспособни на пазара, съобщи Анке ден Оден от Microsoft

Дигиталната промяна е неизбежна и съветът на ИТ специалистите към бизнеса е да се подхващат нужните дейности за акомодация на моделите на работа, с цел да се подкрепи процесът към гладко дигитализиране, което ще подсигурява тяхната резистентност и капацитет за бъдещо развиване, стана ясно на конференцията Commercial Day 2017, проведена от Microsoft тази седмица в София.

„ Бих споделила, че в днешно време базите данни могат да се преглеждат като тип валута. Ако се фокусирате върху това по какъв начин да употребявате данните, с които разполагате, ще получите напълно нов взор върху метода, по който бизнесът ви оперира ”, съобщи Анке ден Оден, общоприет управител на Майкрософт за район „ Multi-country Europe ”.

Използването на пазарни данни за усъвършенстване на процесите и консолидираното на платформи за обработка и разбор на данни е посоката, в която актуалният бизнес се развива. „ Все още име доста организации, които се двоумят във връзка с цифровата трансфорамция, само че мога да ви уверя, че тя е неизбежна и рано или късно фирмите би трябвало да се цифровизират, с цел да бъдат конкурентоспособни на пазара ”, добави Анке ден Оден.
още по тематиката
Същевременно се следи разделяне сред фирмите, които одобряват цифровите технологии просто като метод за възстановяване на съществуващите бизнес действия, и тези, които са наясно, че дигитализацията е инструмент за реализиране на напредък, означи по време на конференцията Шира-Леви Баркан, маркетинг шеф на Майкрософт за район „ Multi-country Europe ”.

По данни на проучването „ Accenture strategy 2014 Digital Transformation ”, бизнесът, който разчита на цифровата промяна, влага повече в нововъведения (40%) и доста усъвършенства резултатите си в продажбите (58%), основаването на нови канали за продажба (55%), нови артикули и услуги (58%), връзки с клиенти (70%).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР