Все още няма законодателна уредба на фазата на изплащане на

...
Все още няма законодателна уредба на фазата на изплащане на
Коментари Харесай

След 20 г. събиране на вноска за втора пенсия все още не се знае как ще се изплаща

Все още няма законодателна уредба на етапа на погашение на така наречен втора пенсия, каквато частните пенсионни фондове ще би трябвало да стартират да изплащат през 2021 година Това стана известно на интернационалната конференция " Многостълбовите пенсионни системи в Европа - изгоди и бъдеще ", която се състоя през днешния ден в София.

Във втория дирек се обезпечават всички работещи в всеобщата трета категория, родени след 1959 година Първите, които ще имат право на втора пенсия, са дамите, родени през 1960 година, които ще се пенсионират в края на 2021 година През 2024 година ще придобият право на втора пенсия и мъжете.

" Мобилизирани са напъните на министерства, на Националния застрахователен институт (НОИ), на асоциацията на пенсионните сдружения, на специалисти в създаването на регулации в Кодекса за обществено обезпечаване, които да дадат модерна и непротиворечива уредба на етапа, тъй като задачата на всяко обезпечаване е да заплаща пенсии ", съобщи общественият министър Бисер Петков, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите на ръководителя на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов приблизително в една самостоятелна партида до момента са насъбрани към 3000 лева, което явно значи, че спомагателната пенсия няма да е в атрактивен размер.

Председателят на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване Евелина Милтенова сподели, че през последните 20 година броят на публично обезпечените във всички фондове е 4.662 млн. души при работещи 2.5 млн., които са най-активите участници в пенсионните фондове. Активите от ръководство на фондовете доближиха съвсем 14 милиарда лева като при основаването им (1997 г.) те не са надвишавали 100 млн. лева, а броят на обезпечените е бил под половин милион. Начислената междинната рентабилност в самостоятелните партиди за целия интервал е позитивна и надвишава с към % насъбраната инфлация за този интервал, добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР