Все още няма яснота кой ще е новият обитател на

...
Все още няма яснота кой ще е новият обитател на
Коментари Харесай

Бившата централа на Биохим вече е собственост на фонд, свързан с "Химимпорт"

Все още няма изясненост кой ще е новият жител на издигнатата през 1912 година постройка

© Георги Кожухаров Още по тематиката
105 години банкова история за 10.5 млн. евро

Уникредит Булбанк продава някогашната централа на Биохим на фонд, листван в Лондон, зад който прозират ползите на групата " Химимпорт "
24 мар 2017
Биохим купи постройка за 12 млн. лв. от Българска народна банка
6 яну 2001 Сделката за постройката на централната столична ул. " Иван Вазов " 1, която беше оповестена още напролет на 2017 година, най-сетне е финализирана и новият притежател към този момент е вписан в имотния указател. Това е " БСПФ България ", дъщерно сдружение на листвания в Лондон фонд Black Sea Property, който заплати за тогавашната централа на Биохим и до неотдавна филиал на Уникредит Булбанк 10.5 млн. евро. Купувачът косвено се свързва с групата " Химимпорт ", като главните вложители в Black Sea Property са български сдружения.

Средствата са обезпечени частично с нарастване на капитала на фонда с 5.4 млн. евро и частично с заем от банката-продавач в размер на 7 млн. евро. Тъй като сумата надвишава цената (от която към този момент и 1 млн. евро е заплатен като депозит) евентуално остатъкът ще се употребява като оборотен капитал или за преустрояване и модернизацията на постройката, която е архитектурен монумент на културата със 105 годишна история. От Black Sea Property не са разкривали проектите си за парцела, който до момента непроменяемо е бил употребен от банки.

С присъединяване на притежателите

Увеличението на капитала на Black Sea Property с 540 хиляди нови акции по 0.01 евро всяка е записано в огромната си част от актуалните вложители. Най-големият акционер - " Номоканон 2000 " не е взел участие и делът му пада от 29 на 11.58%. То е благосъстоятелност на Владислав Донев, само че името му от време на време се появява в покупко-продажби към " Химимпорт ". Това е едно от сдруженията, през които през 2007 година беше добита Пловдивска стокова борса (тогава законът забраняваше да има акционер с над 5% дял), която все още е благосъстоятелност на " Химимпорт ". Регистрацията му е в постройката на дъщерното на " Химимпорт " сдружение " Енергопроект ", а вписванията му в Търговския указател се вършат от Галина Тодорова. Тя е член на управителния съвет на близката до " Химимпорт " пенсионна компания " Съгласие " и съучастник в " Прайм лега консулт ", в което 60% дял има " Химимпорт ".

Новият максимален акционер с 29% е Mamferay Holdings - дъщерно на " Феникс капитал холдинг ", което е и заможен съветник на самия Black Sea Property. Вписванията при " Феникс " се вършат от Велислава Балтова, която също е съучастник в " Прайм лега консулт ", член на борда на " ЦКБ риъл истейт фонд " и прави вписвания и на редица компании от групата, в това число на самото " Химимпорт ". А в ръководството на компанията влизат дългогодишни чиновници на " Прайм лизинг " - това е някогашната компания на Erste " Имморент ", която беше купена със заем от ЦКБ от близка до холдинга компания. Mamferay е взело участие с 1.65 млн. евро в нарастването.

Подобна сума - 1.6 млн. евро влага " Нео Лондон капитал " - сдружение което неотдавна направи IPO на българската фондова борса и набра близо 10 млн. лева При него като огромни вложители влязоха близки до " Химимпорт " сдружения и фондове. След нарастването " Нео Лондон ", което допреди това не е акционер, има 17.5%.

Още 1.4 млн. евро идват от " Компас инвест ". То няма официални връзки с " Химимпорт ", само че измежду най-големите вложители във взаимните му фондове са пенсионните фондове от групата - " Съгласие " и " ЦКБ Сила " със сумарно над 12 млн. лева Прави усещане, че вложенията им в тях се усилват през 2016 година, когато е и предходното нарастване на капитала на Black Sea Property, от което " Компас " записва към една трета. Сега също от ежедневните котировки на " Компас " се виждат нови вливания на средства от клиенти.

И с пари от продавача

За другата част от финансирането - заема от Уникредит Булбанк, оповестяват от самия фонд, а и се вижда от регистрите. Преговори се водят през цялото време, като договорът е подписан на 16 октомври - ден преди прехвърлянето на парцела. Паралелно с това самата постройка е ипотекирана в интерес на банката и е вписан залог върху комерсиалното дружество на новия притежател " БСПФ България ". Набраните от Black Sea Property са трансферирани в него посредством нарастване на капитала с 10.5 млн. лева

Въпреки че е разгласен в евро, заемът е подписан в лв. и е за 13.69 млн. лева Срокът е 36 месеца, а лихвата е тримесечен SOFIBOR + 3 процентни пункта надбавка. При сключване на контракта това се равнява на 3.048%, като съгласно изискванията не може да падне под 3%, даже и показателят да стане негативен.

В обръщението на ръководителя на борда на компанията в доклада й само се изяснява, че при завършване постройката може да генерира забележителна възвращаемост за акционерите, само че съответни проекти за отдаване или договаряния с наематели не са оповестявани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР