Все още няма ясна теория за това, как се е

...
Все още няма ясна теория за това, как се е
Коментари Харесай

Удар на гигантски астероид е формирал днешния вид на Марс

Все още няма ясна доктрина за това, по какъв начин се е формирала планетата Марс. Ново проучване, оповестено в сп. Geophysical Research Letters, хвърля нова светлина върху мистериите на Червената планета.
Марс има две полукълба, които са с изцяло друга геология – северното полукълбо е безпрепятствено, южното – осеяно  с дълбоки кратери. Американските учени Стивън Мойжис и Рамон Брасар оферират допустимо решение на загадката – великански конфликт с метеорит.

След като планетите в нашата Слънчева система са се формирали, големи парчета „ остатъчен “ материал са се носили из космоса. Тези метеорити са се сблъсквали с планетите, като са променяли състава на повърхността им.

Според  този модел на „ гигантските конфликти “, скалистите планети от вътрешността на Слънчевата система в началото са били по-малки, конфликтът с метеорити е нараснал масата им, те са „ поглъщали “  детайли от галактическите части попаднали на повърхността им и са се променяли.

Учените са изследвали в детайли астероиди от Марс и смятат, че е допустимо съставът на металите в  кората на Марс да е образуван от един великански конфликт с метеорит. С компютърна симулация те са се пробвали да дефинират размера на подобен метеорит, кадърен да достави тези детайли на Марс. Според модела, метеоритът е имал размер от към 1200 км и се е сблъскал с Марс преди 4.43 милиарда години. След това е имало и многочислени конфликти на Марс с по-малки астероиди.

Гигантският метеорит е блъснал северното полукълбо на Червената планета и това може да изясни обстоятелството, че неговата кора е по-млада от тази в други региони от Марс. Ударът е провокирал отделянето на големи количества от повърхността на планетата, които най-вероятно са формирали двете луни на Марс Фобос и Деймос. Тази доктрина изяснява и състава на двете луни. Част от тях има детайли с генезис от Марс, а друга – с детайли, които не се намират на Марс.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР