Все още няма решение от браншовите организации в земеделието дали

...
Все още няма решение от браншовите организации в земеделието дали
Коментари Харесай

Земеделци и животновъди все още не са решили дали ще протестират

Все още няма решение от браншовите организации в земеделието дали на следващия ден ще се организира народен митинг. Предстоят срещи по асоциации, с цел да се разиска контрактуваното на вчерашната среща при премиера.


Тепърва през днешния ден управителните препоръки на другите организации организират събрания по места, с цел да се откри до каква степен всичко това, което страната им предлага, удовлетворява земеделските производители. Преговорният развой не е приключил и протестната подготвеност е висока.

Вчера ръководещите дадоха обещание 150 млн. лв. да бъдат отделени за животновъдите, млекопреработвателите и производителите на плодове и зеленчуци. Зърнопроизводителите ще получат помощ единствено, в случай че потвърдят пред данъчните, че са работили на загуба през предходната година. Според Камарата на зърнопроизводителите загубите в сектора са големи, като там производителите са на минус с най-малко 27 %, което значи, че на всеки 100 лв. аграрни производител губи 27 лв. за 2023 година. Междуфирмената задлъжнялост в бранша е голяма - 40 %. Въпреки това производителите признават, че връзката им със земеделското министерство е отлична.

Днес пред земеделското ведомство на митинг излизат производители, които не бяха поканени на срещата с премиера. Основните им претенции са да бъдат обезщетени поради вноса на по-евтини артикули от трети за Европейски Съюз страни. Настояват и за оставка на земеделския министър./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР