Все още няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете

...
Все още няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете
Коментари Харесай

Пикът на африканската чума предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета

Все още няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете в област Стара Загора, заяви на съвещание на епизоотичната комисия шефът на Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) доктор Дамян Миков. Според него обаче пикът на болестта занапред следва с откриването на ловния сезон за диви свине, който ще стартира на 1 октомври. 
„ Обнадеждаващ факт е, че в Старозагорска област по-голямата част от хората към този момент изклаха непринудено прасетата в задните дворове. Единични са случаите на отвод да се изпълнят предписанията и те са най-много при стопани, които отвън регламентите на закона отглеждат прасета майки за продажба на животни “, изясни доктор Миков. По-голямата част от задните дворове в региона към този момент са депопулирани, само че инспекциите за осъществяване на ограниченията за ограничение на разпространяването на болестта не престават. 
250 ловци към този момент са подготвени за признаците и методите на разпространяване на африканската чума по свинете, оповестиха от Областната дирекция по горите. В района са сложени 25 клопката за диви прасета.
В края на съвещанието на епизоотичната комисия регионалният шеф Гергана Микова и доктор Миков още веднъж подсетиха, че до 26 август кметовете и кметските наместници би трябвало да дават на Областната епизоотична комисия описите на стопаните, които са заклали животни, отглеждани в задните дворове. Финансовото подкрепяне на притежателите на заклани свине ще се прави единствено въз основата на правилно попълнени комплекти от документи. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР