Все още няма разрешение от страна на китайското правителство хеликоптер

...
Все още няма разрешение от страна на китайското правителство хеликоптер
Коментари Харесай

Бавят хеликоптера за издирването на Боян Петров

Все още няма позволение от страна на китайското държавно управление хеликоптер да се включи в избавителната интервенция по издирването на Боян Петров. Това съобщи за "Дарик " алпинистът Мингма Шерпа, който също ще се включи в издирването. Българският планинар изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша Пангма.

По думите му хеликоптерът към момента се намира в Катманду и чака позволение от Китай за политане.

От екипа на Боян през вчерашния ден обявиха за "Дневник ", че избавителният екип не е съумял да доближи до Лагер 1 поради неприятното време. Планът за през днешния ден включваше оптимален брой хора от базовия лагер да се включат в издирването при положение, че времето разреши. По информация на Мингма Шерпа обаче изискванията и тази заран не са подобаващи.

Според външния министър Екатерина Захариева разрешението се бави, защото към момента не е открита непалска компания, разполагаща с нужния хеликоптер, която да има и всички нужни разрешителни за осъществяване на сходен полет.

Днес са изпратени още трима спасители, с цел да може да се тръгне в разнообразни направления. Министърът посочи, че сега належащите проблеми не са финансовите. Вятърът не е задоволително слаб, само че се чака по-позитични прогноза.

"Днес ще бъде получена и сателитната фотография ", разяснява дамата до Боян Петров Радослава Ненова пред Българска национална телевизия. Процесът по основаването им е посредством ориентиране на спътник към мястото, а на избрани шпации се прави фотография, която е доста детайлна. Целта е да насочи хората на мястото, на което би могъл да бъде Боян.

Вчера избавителният екип от шестима души - шерпи и спасители, който потегли да търси алпиниста Боян Петров, се е върна, без да доближи даже Лагер 1 поради неприятното време.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР