Все още няма потвърждение на данните от италианските медии, че

...
Все още няма потвърждение на данните от италианските медии, че
Коментари Харесай

Експерт: Горенето на отпадъци у нас става само със специално разрешение

Все още няма удостоверение на данните от италианските медии, че арестуваното край Милано огромно количество рискови битови боклуци, са предопределени за България. Това разгласи и през днешния ден министърът на вътрешните работи Младен Маринов. В студиото на " Сутрешния блок " по Българска национална телевизия екологът Рашид Рашид разяснява, че у нас фактически се практикува изгарянето на боклуци, само че това би трябвало да става единствено със особено позволение.

Рашид Рашид, еколог: У нас боклуци се горят в циментовите фабрики, както и пробно в тецове. До този миг Министерството на околната среда и водите е дало осем разрешителни за горене на боклуци.
„ Девня Цимент " АД; „ Холсим " АД; „ Златна Панега Цимент " АД; Топлоелектрическа централа „ Бобов дол " ЕАД; „ Вулкан Цимент " АД; „ Топлофикция-Сливен " ЕАД; - „ Грийнбърн " ЕООД, София, площадка Разград; - „ Грийнбърн " ЕООД, София, площадка Пещера.

Битовият отпадък съдържа към една трета от силата, която отдават същото количество въглища.
Наши боклуци отиват в Германия, Австрия, не е толкоз фрапантно това, въпросът е да няма разминаване в книжата и да са предопределени за място, където това е разрешено. Ако се изгарят в съоръжения, в които няма нужните технологии, несъмнено, замърсяват доста.
Две са главните аргументи да се изгарят боклуци - оползотворяване на частите, от тях които не могат да се рециклират, както и това е по-изгодно в сравнение с да се употребяват въглища. При въглищата централите и заводите дължат пари за нездравословни излъчвания. У нас обаче законът не разрешава да се внасят количества надвишаващи половината от годишния потенциал на инсталацията, в която ще бъдат употребявани.
 За отпадъците те получават пари от една страна, а въпреки това за частта, която е биологична съставния елемент не заплащат това и това мисля, че ще става процедура от ден на ден и повече, тъй като цените на квотите се усилват.
Според изнесените досега данни хванатите в Италия количества отпадък са на обща стойност 130 000 евро. Единствената към този момент информация, която ги свързва с България, е оповестена във вестник " Кориере каузи Сера ", публични данни в екоминистерството няма.
 Още по тематиката Нелегалният отпадък за България
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР