Все още няма окончателно решение на спора за името между

...
Все още няма окончателно решение на спора за името между
Коментари Харесай

И втората среща между Димитров и Кодзияс в Ню Йорк е без ясен резултат

Все още няма дефинитивно решение на разногласието за името сред Македония и Гърция, само че двете страни са решени да продължат да работят, до момента в който не се откри решение, съобщи през днешния ден в Ню Йорк медиаторът на Организация на обединените нации в договарянията сред двете страни Матю Нимиц след диалози с първите дипломати на страните Никола Димитров и Никос Кодзияс.
„ Както знаете, имахме срещи и през вчерашния ден, и през днешния ден, говорихме ден и половина. Въпросите са добре образувани и точни. Мога да кажа, че това бяха договаряния, по които работихме доста “, сподели Нимиц след срещата с двамата министри.
Посредникът акцентира, че Димитров и Кодзияс отпътуват за Брюксел, където ще продължат договарянията. Той добави, че макар че към момента няма дефинитивно решение, двете страни са подготвени интензивно да работят, с цел да го намерят.
„ Преговорите са доста засилени, като и за двете страни има значими позиции, а инационалните им ползи са под въпрос. Двете страни признават смисъла на постигнатото и са решени да го завършат “, добави Нимиц.
На въпроса, дали ще се срещне с министър председателите на Македония и Гърция, Матю Нимиц съобщи, че постоянно беседва с министрите, а с министър председателите добре се познават и се надява да съумеят да намерят решение.
Димитров и Кодзияс разговаряха с медиатора Нимиц близо шест часа през вчерашния ден, а през днешния ден договарянията продължиха към два часа.
„ От Нимиц чакаме неговата мъдрост по време на договарянията “, споделя ръководителят на гръцката дипломация и изяснява, че договарянията са разграничени на две елементи, тези сред министрите на външните работи, които разискват главните политически въпроси и сред техническите групи.
Гръцкият министър председател Алексис Ципрас обаче през днешния ден разгласи, че Гърция няма да взе участие в договарянията.
„ Няма да дадем името Македония, както някои настояват, че ще вземем нещо, което беше обещано преди 70 години “, сподели Ципрас.
Ципрас счита, че името без подозрение е " позоваване на античния гръцки свят и огромното културно завещание на гръцката Македония ", а в договарянията Атина се стреми това да си върне всичко това. Нещо, което съгласно Ципрас " не е елементарно ".
Гръцкият министър председател добави, че е време двете страни да съществуват дружно, да си сътрудничат и да живеят в мир в интерес на целия район.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР