Все още няма категорично решение дали с двата реактора за

...
Все още няма категорично решение дали с двата реактора за
Коментари Харесай

Петкова: Все още няма решение за реакторите за Белене

Все още няма изрично решение дали с двата реактора за площадката в Белене ще се строи нова атомна централа или те ще бъдат сложени в Козлодуй, където и сега се търси метод за удължаването на живота на реакторите. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в изявление за БНР.

Тя посочи, че има инвеститорски интерес към създаване на централата, който е вън от Русия.

„ В края на предходната година ние успяхме да платим своето обвързване по решението на Международния търговски арбитраж, което беше в размер на 1, 176 милиарда лв., и на процедура, ние към този момент притежаваме два реактора, които са конструирани за площадката на АЕЦ " Белене ". Част от оборудването към този момент е в България, а останалата част, която ще бъде и финалната от оборудването, ще дойде през септември. Дотогава би трябвало да имаме визия за това какъв ще бъде нашият метод, тъй че ние по най-хубавия и най-оптимален метод да можем да използваме създаденото съоръжение. Освен това би трябвало да знаем, че имаме едни разноски, които са осъществени по площадката на АЕЦ " Белене " през годините и те са в размер на 1,4 милиарда Всички разноски, които са осъществени, всички действия, осъществени до този миг, ни задължават да подходим доста отговорно и доста държавнически.

В рамките на нашия предходен мандат, сега, в който имахме визията и яснотата за решението на Международния арбитраж, ние започнахме да вършим съвещания във връзка с това какъв ще бъде най-хубавия вид за потреблението на това съоръжение и още тогава нашата визия беше, че подобен един план би трябвало да се осъществя единствено въз основата на един стопански аргументиран план. Проект, който ще бъде построен напълно на пазарен принцип.

„ Росатом " изявяват предпочитание и ще вземат участие в построяването на този план, в случай че се откри стратегически вложител, тъй като това е гаранция за сигурността, за качеството на тази централа. Все отново, няма нищо по-сигурно и нищо по-добро от това конструкторът на този план да бъде и реализатор, който взе участие в построяването.

Но в случай че такава процедура не се осъществя сполучливо, по метода, по който считаме, че този развой би трябвало да протече, тогава ние ще мислим и за опция за създаване на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " със същото съоръжение, защото там има построена и нужната инфраструктура, а разполагаме и с нужния експертен капацитет. Оборудването на АЕЦ " Козлодуй " също е съветско произвеждане, тъй че то ще бъде изцяло съпоставимо. Но ние сме длъжни да създадем всичко належащо, тъй че да защитим в оптималната степен нашите ползи ", разгласи министърът на енергетиката.

Петкова беше безапелационна че няма мораториум върху построяването на Белене.

„ Знаете, че референдумът за АЕЦ Белене не съумя да събере нужния, изискващ се по закон, % дали своят вот български жители и решението беше върнато назад в Народното събрание. Тогава българският парламент препотвърди решението от 2012-та година и планът беше спрян. Така че не можем да приказваме за мораториум върху плана АЕЦ " Белене ". Използването за оборудването на АЕЦ " Белене ", опцията, нуждата от създаване на нова нуклеарна мощ, икономическия аспект на един подобен план и това каква ще бъде ориста на въглищните централи - тези отговори би трябвало да намерят своето отражение в тази Енергийна тактика ", съобщи Петкова и изясни, че тактиката, подготвяна от разнообразни специалисти, би трябвало да бъде подготвена през септември.

„ В момента АЕЦ " Козлодуй " създава 33% от общото количество създадена електрическа сила в България. Страната ни ще желае дерогация и за затварянето на въглищните централи ", изясни министърът.

„ Това, което мога да кажа сигурно е, че България на, първо място, ще се бори за това да получи дерогация във връзка с тези повишени условия по отношение на въглищните централи. За да стане това нещо факт, ние сега работим дружно с всичките въглищни централи, дружно с сътрудниците от синдикатите. Централите би трябвало да потвърдят, че разноските, които те ще извършат за построяването на тези сероочистващи устройства, ще бъдат доста по-високи от резултатите за екологията ", добави Петкова.

Тя приказва и за газовата връзка, която се построява с Гърция.

„ Интерконекторът с Гърция би трябвало да бъде въведен в комерсиална употреба до 2020 година ", разгласи Петкова и назова плана „ извънредно значим " и „ стратегически за целия Европейски Съюз ", а процеса - „ необратим "

„ За България главен приоритет в бранш " Енергетика " е диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, постигането на енергийна сигурност, постигането на съперници цени. За да станат тези цели факт, ние би трябвало да изградим изчезналата инфраструктура със прилежащите на нас страни. Поради тази причина ние сме концентрирали извънредно доста своето внимание в построяването на интерконекторите.

Другата доста значима наша цел е България да не остане заобиколена от тези огромни енергийни планове, които доста динамично се развиват напоследък ", разясни енергийният министър.

В същото време Петкова обърна внимание и на скандалната манганова мина „ Оброчище ". Министерството на енергетиката чака до дни концесионерът на мината да внесе оставащата сума, с цел да се анулира краткотрайното прекъсване на контракта. В противоположен случай концесията може да бъде прекъсната да непрекъснато.

„ Наистина се възползвах от тази една законова опция, която законът за подземните благосъстояния е планувал в такива случаи - краткотрайно прекъсване на контракта за концесия до осъществяване на задължението от страна на концесионера. Тази опция аз я използвах, с цел да може концесионерът да събере нужния запас и да издължи своите отговорности към личния състав. За наслада, това се случи. Една част от задължението и към бюджета също е импортирана. Това, което остава да бъде импортирано и се надявам да стане факт в границите на тази седмица, е да бъдат импортирани още 80 000 евро в сметката на Министерството на енергетиката. С това ние ще почистим дефинитивно нашите взаимоотношения. Ако тези средства не бъдат преведени по сметка на Министерство на енергетиката, аз ще бъда принудена да направя предложение за прекъсване на тази концесия ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР