Все още няма безплатни противогрипни ваксини за пенсионери. Очаква се

...
Все още няма безплатни противогрипни ваксини за пенсионери. Очаква се
Коментари Харесай

В началото на ноември ще бъдат доставени противогрипните ваксини за пенсионери

Все още няма безвъзмездни противогрипни ваксини за пенсионери. Очаква се при започване на ноември да дойдат първите контрактувани количества, заяви основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев пред бТВ. Причина за забавянето е, че в международен мащаб противогрипните ваксини не доближават и поръчките би трябвало да се вършат по-рано.
В момента няма грип нито в Европа, нито у нас. Очаква се пикът на грипната зараза да настъпи в края на януари и началото на февруари 2020 година

Според доцент Ангел Кунчев целият интервал от последното тримесечие на годината е подобаващ за имунизиране. Препоръчително е да предвидим, че за създаване на имунитет са нужни най-малко 20 дни преди срещата с вируса.

През тази година ще бъдат обезпечени безвъзмездни ваксини единствено за 10 % от хората над 65-годишна възраст. “Ако всички импортирани ваксини, които ще бъдт два пъти повече от предходните години, бъдат употребявани, ще преговаряме за повече средства ", изясни доктор Кунчев.

Националното съдружие на общопрактикуващите лекари настоя пред Министерството на здравеопазването срокът за имунизиране на възрастните хора да бъде продължен от началото на декември до края на януари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР