Все още несъстоялите се смени на тримата министри, които подадоха

...
Все още несъстоялите се смени на тримата министри, които подадоха
Коментари Харесай

Преглед на печата

Все още несъстоялите се смени на тримата министри, които подадоха оставки, не престават да са измежду настоящите тематики на всекидневниците.

" Премиерът Бойко Борисов е внесъл в Народното събрание три обособени плана за лични промени в държавното управление, които към този момент са качени на уеб страницата на Народното събрание и ще бъдат гласувани в четвъртък. Целта е болшинството да може да смени най-малко двама от министрите, откакто президентът Румен Радев не бърза да подпише указа за освобождението на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, с цел да може да стане той вътрешен министър. Министър-председателят предлага на депутатите да освободят първо Ивайло Московски като транспортен министър и да назначат Росен Желязков за негов правоприемник, по-късно да смеят Николай Нанков като районен министър с Петя Аврамова и най-после - Валентин Радев с Младен Маринов. Тримата министри подадоха оставки по искане на министър-председателя след тежката злополука край Своге, в която починаха 17 души. Смените в кабинета трябваше да бъдат гласувани предходната седмица, само че при започване на съвещанието на Народното събрание се оказа, че президентът не е подписал указа за Маринов. Неговият претекст е, че е нужна съгласувателна процедура сред двете институции, а съгласно премиера Бойко Борисов тя е условност и е значимо желанието на Маринов да бъде освободен от поста... " - в. " Дневник ".

" Борисов: И ние можехме да спрем Радев да стане президент Във вътрешнополитически проект от всяко нещо се основава скандал. Пример е оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. Когато един човек направи волеизявление, че не желае да е на даден пост, какво би трябвало да направя? И ние можехме да не разгадаем на Румен Радев да стане президент, само че му разрешихме. Можехме да го спрем. Това съобщи министър председателят Борисов, който се среща с членовете на Американската комерсиална камара в България, съобщи дир.бг. " Аз не мога да спра Младен Маринов да не бъде основен секретар. Само президентът може да го спре, да го разубеди. Има си началници на кабинетите. Ако някой е сбъркал, кажете, извинете се. Няма нищо неприятно. Сега съм споделил на парламентарните ни групи, до момента в който не се разпише настояването за Младенов, да не се вкарва в Народно събрание. Да не провокираме нови стихии. И в този момент аз ли повеждам войната? Винаги съм уважавал Президентството и хората в него ", съобщи още Борисов. " Младен Маринов не желае да е основен секретар, а министър - както от командващ Военновъздушни сили искаш да станеш президент. Логиката ми е била, че когато един човек направи волеизявление, че не желае да е на дадения пост, съгласуването е официално ", съобщи Борисов и добави, че в случай че да вземем за пример дипломат Ерик Рубин не желае да е на този пост, каквото и да се съгласува, той желае да си отиде и да стане министър. " Както от командващ Военновъздушни сили искаш да станеш президент. Кой да те спре? По тази логичност тогава можеше да не го освободим. Но основният секретар желае да стане министър. Какви претекстове да напишем? Моля, подпишете, тъй като той желае да стане министър. Добре, ще напишем това ", изясни министър председателят и съобщи, че затова смята, че всичко е официално. " Затова взехме решение, приехме оставката на Министерски съвет и я изпратихме на президентството. Ако аз съм предложил един нов основен секретар в този документ, съм в тотална неточност. Ние не сме предложили нов основен секретар, а споделяме единствено - подпишете, с цел да може в четвъртък да стане министър и да спре политическата рецесия. Трима министри чакат да бъдат освободени. Това ми е била логиката. Новият основен секретар ще бъде координиран и назначен при единодушие с президента ", добави министър председателят. В момента се чака президентът Радев да подпише декрет, с който да освободи от поста основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов и той да стане вътрешен министър, откакто бе номиниран за подобен от премиера Борисов. От ръководещата коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти насочиха покана до президента за среща, с цел да обсъдят създалата се обстановка... " - в. " Сега ".

" Считам, че доста сила от всички страни се хвърли по тематиката за оставката на Младен Маринов. Несъвместимост във връзка с постовете, в които сега заема, откакто заеме новата позиция, ще зародят, само че откакто той е подал искане да му бъде прекъснато правно отношение, правилно беше Министерският съвет да гласоподава с предложение до президента за издаване на декрет - т.е от почитание и ценене към президентската институция държавното управление внесе документи в президентството. Така разяснява Цецка Цачева пред bTV обстановката към отлагането на освобождението на Младен Маринов от поста му като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Това стана, тъй като президентът отсрочи указа си последните дни. Младен Маринов е препоръчан за министър на вътрешните работи, само че с цел да встъпи в служба, би трябвало да бъде освободен от поста си на основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Към този миг в Министерството на правораздаването към момента няма декрет за полагане на държавния щемпел. Чисто юридическо ми мнение е, че е допустимо да се одобри решение от Народното събрание за освобождението на Младен Маринов. Но отново дублирам - държавното управление го направи като почитание към президентството, съобщи още министърът на правораздаването. Това решение, което министър председателят взе, е вярното решение. Министърът на правораздаването Цецка Цачева отхвърли информацията, че има предложение да стане дипломат на България в Черна гора. В предаването " Лице в лице " тя добави, че не е обсъждано тя да поеме пост в Конституционния съд. " Повече от месец, в разнообразни медии се въртят тази вести - дипломат в Черна гора или кандидатура за Конституционния съд. Такива оферти нямам. Много сътрудници ме питаха за какво не го оборвам, само че не е сериозна да се извинявам, че нямам брат. Това би означавало бягство от отговорностите и отговорностите, които сега извършвам ", уточни Цачева... " - в. " 24 часа ".

" Президентската институция, в лицето на президента на страната, търси следващия опит за борба с изпълнителната власт и с Народното събрание. Това е жанр на държание, което го виждаме от полагането на клетвата на президента на страната и направи първото си послание в българския парламент ". Това съобщи пред NOVA водачът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който разяснява неиздадения още декрет за освобождение на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. Цветанов акцентира, че Маринов е подал заявление за освобождение от служба и не са нужни никакви претекстове от страна на Министерския съвет при взимане на това решение. " Трябва да се пристъпи към довеждане докрай на процедурата с издаване на декрет ", съобщи Цветанов. Той даде образец с времето, когато Румен Радев напуща поста във Военновъздушни сили. " Тогава президентът Плевнелиев издаде декрет и Министерски съвет започва тази процедура, в случай, че се предполагаше, че Румен Радев ще бъде препоръчан от Българска социалистическа партия за президент на страната ", сподели Цветанов. " - в. " Стандарт ".

" Изобщо не става въпрос за война сред институциите. Тук става въпрос за съблюдаване на закона, разяснява президентът Румен Радев пред публицисти в отговор на въпрос за последните изявления на ръководещите по отношение на неподписания декрет за освобождение от поста на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. Законът не се разяснява, а се съблюдава. Изглежда, за държавното управление е непостижима задачата да спазят закона и това не е първият случай, добави президентът. Елементарно е и е доста елементарно, стига да се извърши това, което повеляват нормативните документи, сподели президентът Радев, запитан дали има обозрим период, в който е решил да подпише указа. Той добави, че постоянно е отворен и подготвен за градивни решения. Елементарно е, би трябвало да се извърши писмена съгласувателна процедура, която се дължи по закон, разяснява още веднъж той... " - в. " Стандарт ".

" Не бих желал да назовавам разговора сред Борисов и Радев война, по-скоро е непотребна борба. Някой юридически консултант е заблудил президента. " Това разгласи министърът на защитата Красимир Каракачанов пред БТВ...
По думите на военния министър президентът бърка указа за назначение с този за освобождение от пост. Също като премиера Бойко Борисов той разяснява, че в случай че на следващия ден Радев не издаде декрет, няма по какъв начин Маринов в четвъртък да бъде определен за министър от Народното събрание... " - в. " Труд ".

Вестниците в сряда наблюдават и раздялата сред института по метеорология и Българска академия на науките.

" Подписано е съглашението сред Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българската академия на науките (БАН), Синдиката " Висше обучение и просвета " към КНСБ, като Министерството на образованието и науката е поръчител за осъществяването на съглашението. Това заяви за Българска телеграфна агенция някогашният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов и означи, че няма да се стопират 24-часовите наряди на метеоролозите, защото от на следващия ден (днес - б.р.) ще има към този момент назначен шеф на Национален институт по метеорология и хидрология... По този метод първата част за започване на естествена работа на Национален институт по метеорология и хидрология е решена и остава втората част, обвързвана с трансформацията и с излизането на института от Българска академия на науките, сподели проф. Брънзов. По думите му в това е смисълът на този документ - на съглашението, който дава добра основа за бъдещето на Национален институт по метеорология и хидрология. Излизането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките ще е при започване на идната година, само че след сключване на съглашението ще стартират процедурите за подготовката на това излизане, изясни проф. Брънзов. Той сподели, че " излизането ще стане факт с новия бюджет за 2019 година, само че задачата е да стартират подготвителните дейности "... " - в. " Стандарт ".

" Учените от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМ) приключват митинга си. Това става, откакто профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ, Българската академия на науките (БАН) и Министерството на образованието (МОН) реализираха единодушие, оповестява КНСБ. Споразумението, подписано сред четирите страни, гласи, че в период до 31 октомври 2018 година, МОН ще създаде и внесе в Министерския съвет план на разпореждане за основаване на проучвателен институт към МОН. Новата научна институция ще поеме всички функционалности и действия на досегашния Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Тя ще придобие безплатно имуществото на Национален институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките, в това число архива му. До привършване на бюджетната година Национален институт по метеорология и хидрология ще разполага и ще се разпорежда със средствата от дотацията от държавния бюджет, както и със средствата от лични доходи според одобрения бюджет на института... Това се случва, откакто в края на април метеоролозите показаха противоречие с метода на систематизиране на средствата от Българска академия на науките. След като договарянията им с Българска академия на науките не дадоха резултат, те минаха в дейни митинги и желаеха да преминат към Министерство на образованието, а шефът им проф. Христомир Брънзов беше отхвърлен от поста си поради подозрения за злоупотреби. Синоптиците заплашваха, че има действителна заплаха да преустановят активността си поради липса на управление, както и шеф, който да подписва документи. " - в. " Дневник ".

Заразата в с. Болярово също е измежду тематиките на всекидневниците.

" Вече 11 овце са умрели във плантация в Болярово, където не позволяват ветеринари Спешна епизоотична комисия привикват за чумата в Болярово след нови случаи на умряли животни - в стопанството, чиито притежатели отхвърлиха да позволен ветеринари за втора проба, са умрели 11 овце, съобщи bTV. Смъртните случаи са от последните пет дни, като тази заран също е имало умряло животно, сподели собственичката на стопанството Ани Петрова. Според нея повода е преяждане... Епизоотичната комисия в регионалната администрация ще набележи дейностите на ветеринарите предвид на смъртните случаи в стопанството. На нея участва заместник-министърът на земеделието Янко Иванов. " - в. " 24 часа ".

" Лекият автомобил на ветеринарните управляващи от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е обкръжен, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на присъединяване на специалистите в днешното съвещание на Областната епизоотична комисия в Ямбол, оповестява ведомството. По време на срещата са разисквани ограничения, свързани със гибелта на 11 животни в стопанството на Христо Христов в Болярово, където е открита чума по дребните преживни животни. Експертите са били обиждани и заплашвани от незнайни уредници, а представителите на регионалната администрация са били възпрепятствани да влязат в постройката. Ветеринарните управляващи бяха подложени на нападателни и заплашителни дейности от страна на съидейници на стопаните Христо Христов, сина му Тодор и снаха му Ана в Болярово, които към този момент втори месец не позволяват експертите във фермата, блокирайки работата по обезвреждането на огнището на болестта и сполучливото блокиране на разпространяването на инфекцията, оповестява организацията. След днешния вандалски акт Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е получила подпомагане от полицията и е съумяла да влезе в обекта, като специалистите са съумели да вземат проби, с цел да се откри повода за гибелта на животните. Въпреки получените и доказани лабораторни резултати за съществуване на заразно заболяване във фермата в Болярово стопаните настояват пред медиите, че животните са здрави. От 18 юли (датата, на която е изработен опит за връчване на протокола) до през днешния ден обаче са умряли 11 животни. Ситуацията в допълнение се усложнява от обстоятелството, че едно от тези животни не е от стадото в Болярово, а от стопанство в Твърдица. Това потвърждава нерегламентирано придвижване на овце в обстановка на нараснала заплаха от зараза. Самата Ана от Болярово отхвърля гибелта на животните й да се дължи на чума. Твърди, че ставало дума за преяждане. Заболяването във фермата е намерено при проучването на стадата в 10-километровата зона към село Воден, където за пръв път в България и в Европейския съюз бе установена чума по дребните преживни животни. Пробите от стопанството бяха изследвани, а получените резултати - доказани в Националната референтна лаборатория. Огнището влезе в системата на Европейски Съюз за рискови болести по животните и в системата на Международната организация за заболявания по животните. Със заповед на изпълнителния шеф на организацията Дамян Илиев фермата в Болярово е оповестена за огнище на чума по дребните преживни животни. " Поради възпрепятстването на ветеринарните управляващи обаче огнището към момента не може да бъде завършено, което може да докара до удължение на рестрикциите за България в засегнатите райони ", декларира организацията. " Адекватните ограничения постановат заличаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, главно разчистване и стерилизация ", уточни изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев в писмо до основния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правораздаването Цецка Цачева. В него той моли да бъдат подхванати дейности, които да основат опция за законовото използване на ограничения за прекъсване на болестта. Също по този начин упорства да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните управляващи. " - в. " Дневник ".

" Агенцията по сигурност по храните е изпратила писмо до основния прокурор Сотир Цацаров поради отхвърли на една от фермите в град Болярово да обезпечи достъп на ветеринарите до дребните животни, отглеждани там. През юли управляващите взеха проби от животните в града и откриха, че има чума, само че втори месец притежателите на локална плантация и техните съидейници не ги позволяват до стопанството. Така те пречат на ветеринарите да унищожават огнището на болестта и да спрат разпространяването на инфекцията, оповестиха през вчерашния ден от Агенцията по храните. Според стопаните пък заразяване няма, а животните измрели от преяждане. " Адекватните ограничения постановат заличаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, главно разчистване и стерилизация ", написа шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев в писмото си до основния прокурор Сотир Цацаров и до правосъдния министър Цецка Цачева. Той упорства прокуратурата да помогне, с цел да могат ветеринарите да влязат в стопанството. И упорства да се потърси " административна и финансова отговорност " от фермерите и съидейниците им. След ликвидирането на огнището в село Шарково единственият източник на болестта остава фермата в Болярово. Стопаните й Христо Христов, синът му Тодор и снаха му Ана обаче настояват пред медиите, че животните са здрави, макар получените и доказани лабораторни резултати за съществуване на заразното заболяване, оповестяват още от Агенцията по храните. Междувременно на 14 септември Ана Петрова подава два сигнала - в Областната дирекция по сигурност на храните - Ямбол, и на телефон 112, че в стадото й са умрели животни. До 15 септември издъхналите овце са 8. Стопанката отхвърля гибелта им да се дължи на чума и твърди, че те са преяли. " Предвид към този момент установеното заразно заболяване за мен няма подозрение, че смъртността се дължи на неговата демонстрация ", разяснява Илиев. Той изясни, че в тези случаи ранната интервенция на ветеринарите е от изключително значение. " Всяко закъснение може да нанесе непоправими вреди на съответния отрасъл, селското стопанство и даже на стопанската система на страната. Действия, сходни на видените в Болярово, са опасност за националната сигурност ", написа още той в писмото си до прокуратурата. " - в. " Сега ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР