Все още не сме изпуснали всичко. Все още не е

...
Все още не сме изпуснали всичко. Все още не е
Коментари Харесай

Имунолог: На ръба на пропастта сме


Все още не сме изпуснали всичко. Все още не е неспасяемо ситуацията съгласно мен. Това сподели пред БНР доцент Анастас Пашов от департамента по имунология на Българската академия на науките във връзка растящия брой новозаразени с коронавирусна зараза у нас. Според него сме „ по-близко до ръба на пропастта “.

Изпуснахме опцията на практика съвсем да задушим епидемията при започване на юни, само че цената беше доста висока, явно, социално-икономическа. Наложи се, доколкото разбирам, да се вземе компромисно решение и да опитаме да удържим ситуацията на друго равнище. Наистина това, което виждам, е тревожно, само че желая да обърна внимание, че тези цифри не порастват експоненциално, а това значи, че и ограниченията, които въпреки всичко много хора съблюдават, а и най-много напъните на здравната система, съумяват да удържат епидемията на едно по-високо равнище. Колко време ще съумеят да я удържат и ще могат ли да извърнат хода, това е различен въпрос, предизвести обаче доцент Пашов.

По думите му, когато има единствено клъстерно разпространяване и незабавно се търсят всички контактни, това лимитира епидемията. Ученият напомни, че са регистрирани единствено единични бройки на инфектирани при започване на юни. В по-голямата част от страната разпространяването към момента е такова, само че в София е и отчасти дифузно. Дифузно значи, че е допустимо да е всеки един и да няма забележима причинно-следствена или епидемиологична връзка с който и да е от клъстерите.

Според мен малко неверно се свързват броя на тестванията с броя на инфектираните, които се откриват. Причината е, че у нас тестванията се вършат ориентирано, а не на инцидентен принцип. По този метод тестванията са прицелени в клъстерите, на самия фронт на разпространяване на епидемията. Всъщност техният брой по-скоро се дефинира от това какъв брой заболели са открити и какъв брой техни контактни, акцентира още имунологът.

Доц. Пашов е оптимист, че ваксина за Covid-19 ще се появи скоро. Около 150 известни, огромни колективи вършат разработки. 18 са в клинични тествания, а една е в трета фаза.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР