Все още не мога да кажа какви ще са обезщетенията,

...
Все още не мога да кажа какви ще са обезщетенията,
Коментари Харесай

Обезщетяват с над 2 млн. лв. стопаните на свине

Все още не мога да кажа какви ще са компенсациите, само че най-вероятно те ще са над 2 млн. лева Това разгласи пред Българска национална телевизия зам.- изпълнителен шеф на БАБХ Цвятко Александров.

По думите му животните се обезщетяват на пазарната цена, като има и съфинансиране от Европейският съюз.

По отношение на умъртвяването на животните в свинефермата в Николово и потреблението на пожарникарска пяна, той разясни, че процедурата се прави по човечен метод и единствено посредством този способ ще се случат нещата за ограничение на болестта.

Зам.-председателят на БАБХ изясни, че за това умъртвяване се употребява въглероден диоксид.

За това дали ще има компенсации за дребните стопанства Александров акцентира, че за това би трябвало да има законово съображение.

По отношение на повишаването на свинското месо Александър Илиев, представител на асоциацията на индустриалните свиневъди, съобщи, че поради разпространяването на африканската чума, има наклонност и цената на свинското месо да продължи да се усилва.

Страховете на сектора са доста огромни, защото заболяването е доста подла и динамична и може да проникне даже и в един добре предпазен комплекс, означи Илиев.

По думите му те са безусловно уверени в компетенциите на БАБХ, само че са безапелационни, че страната би трябвало да се намеси в оправянето с казуса посредством армията и жандармерията, както и спомагателен финансов запас.

Държавата би трябвало да работи в условия на сериозна спешна обстановка, добави още Илиев.

Припомняме, че ветеринарни специалисти от Европейската комисия

Припомняме, че през вчерашния ден от БАБХ разясниха в позиция до медиите, че при евтанизирането на животните се съблюдават всички правила.

И през вчерашния ден продължи евтаназирането на животните в свинекомплекса в село Николово, Русенско, където бе открито съществуване на африканска чума.

На 20 юли стана ясно, че африканската чума е поразила индустриална свинеферма в Русенско.

Преди това от БАБХ оповестиха, че се не разрешава свинското месо на всички фермерски пазари.

До този миг огнищата на чума по свинете у нас бяха 16.

На 16 юли свиневъди оповестиха, че са нужни стоманени ограничения и военно състояние поради разпространяването на болестта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР