Все още не е ясно кой печели изборите за кмет

...
Все още не е ясно кой печели изборите за кмет
Коментари Харесай

Изглежда Ердоган губи най-големите градове на местните избори

Все още не е ясно кой печели изборите за кмет в Истанбул, оповестява БГНЕС, базирайки се на Reuters.
И ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), и основната опозиционна групировка Републиканска национална партия (РНП) оповестиха, че техните претенденти са спечелили.
Избраникът на РНП Екрем Имамоглу даде конференция, на която разгласи, че печели конкуренцията с 28 хиляди гласа преднина. Той назова тази разлика " непреодолима " и сподели, че партията разполага с данните от вота, които е въвела в съвременна, компютърна стратегия. Имамоглу разгласи, че е получил 4 155 966 гласа и е механически невероятно неговият съперник от ПРС и някогашен турски министър председател Бинали Йълдъръм да е получил повече гласове.
Малко по-късно Йълдъръм също разгласи, че печели. Според него той е преди всичко с разлика от 4000 гласа.
Турският президент Реджеп Ердоган обаче като че ли призна отрицателния резултат за своята партия. Пред свои последователи в Анкара, Ердоган сподели " Може и да сме изгубили кметското място в Истанбул ". По-късно представител на държавното управление разгласи, че казаното от Ердоган не опонира на оповестената от Йълдъръм победа. " Нашият президент не сподели нищо, което да опонира на изявлението на господин Бинали Йълдъръм ", написа в Twitter представителя на институцията Фахретин Алтун.
" В Истанбул множеството общини или са наши, или доста оспорвани. Какво значи това? Дори нашите хора да са изгубили кметското място, локалните общини остават при Партията на справедливостта и развиването ", съобщи Ердоган от терасата на партийната централа в Анкара. Той се закани, също по този начин, че ръководещата партия ще апелира резултатите там, където се постанова. Според Ердоган ще бъдат направени промени в министерствата и други институции, с цел да стане ръководството по-динамично. Реджеп Ердоган сподели още, че няма да има други избори в Турция в идващите 4,5 години и че ПРС ще се концентрира върху стопанската система на страната.
По-голямо проваляне?
Предварителните резултати от днешния локален избор сочат, че ПСР ще загуби кметското място в Анкара за пръв път в 16-годишното ръководство на Реджеп Ердоган. Мансур Яваш от опозиционната Републиканска национална партия (РНП) води с 49.9 % от гласовете. Втори към този момент остава претендентът на ръководещите Мехмет Йозхасеки с 47.7 %. Тези резултати са на база на 79.3 от всички подадени гласове, написа в. " Сабах ".
В другите огромни градове на Турция също се регистрира мощно показване на опозицията. Традиционно, Измир е бастион на РНП и там претендентът на кемалистите води с близо 20% пред избраника на партията на Ердоган.
Управляващите са изправени пред проваляне в Анталия. В момента в курортния град кмет е Мендерес Тюрел, само че сега той изостава на близо 4 % зад претендента на РНП Мухитин Бьочек.
Още едно проваляне за Ердоган и неговите съдружници се обрисува в Адана, където кмет е Хюсеин Сюзлю от ултранационалистите на Девлет Бахчели, които са в коалиция с ръководещите от ПСР. Там претендентът на РНП Зейдан Каралар води с близо 10% пред Сюзлю.
Частичните резултати сочат, че ръководещата партия ще резервира значимото кметско място в Бурса. Действащият кмет Алинур Акташ от ПСР води с 2,5% пред претендента на РНП Мустафа Бозбей след преброяването на към 66 % от бюлетините.
Всички резултати обаче са краткотрайни. Медиите, които следяха изборния ден минута по минута престанаха да обновяват данните за Истанбул в 23:30 часа. Дълго време да вземем за пример те сочеха, че в Истанбул Йълдъръм води с към 2% пред противника си Имамоглу. След това преднината на Йълдъръм понижа до единствено 0.1 % и данните стопираха да се обновяват.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР