Все още не е ясно кога учениците от първи до

...
Все още не е ясно кога учениците от първи до
Коментари Харесай

Представиха двата вида тестове срещу ковид за учениците

Все още не е ясно по кое време учениците от първи до четвърти клас ще имат опция да се върнат в класните стаи. Най-ранната допустима дата е 10 ноември. Изчакват се всички количества от платените от страната проби за учениците да бъдат доставени.

В клас ще се върнат единствено учениците, чиито родители се съгласят децата им да бъдат тествани, както и тези деца, които имат документ за имунизация или преболедуване. Ако в една паралелка повече от половината родители не дадат своето единодушие - учениците не престават както до момента - онлайн.

Поредният първи образователен ден още няма дата. Тестовете обаче са ясни - два типа. И двата употребяват слюнката на детето. При първия - в пликче, при втория - във фунийка.

Минути по-късно резултатът е подготвен. Здравното министерство ще даде тестванията, само че всяко учебно заведение би трябвало да реши кой ще ги ползва. В 18-о учебно заведение в Софияще разчитат на всички свои чиновници.

" Целият учебен екип, класните ръководители в тази ситуация на 1-4 клас, дружно с медицинските лица в учебното заведение, в случай че се наложи - и с помощ от нас ", съобщи зам.-директорът на 18. СУ " Уилям Гладстон " Ралица Кирилова.

Дали обаче до тестване въобще ще се стигне - зависи от родителите на всяко дете.

" Ако това е цената детето ми да се върне в учебно заведение - да, съгласна съм. Аз самата ще се усещам по-спокойна при изискване, че знам, че детето ми учи в сигурна среда ", съобщи една от майките.

Мненията по въпроса са на двата полюса. Ако повече от половината родители в един клас не желаят децата им да бъдат тествани, присъствената форма отпада. Ако повече от половината утвърждават тестванията - учителят ще би трябвало да преподава на две групи - присъствено и онлайн.

Отпадъците от тестванията би трябвало да бъдат изхвърлени в специфичен за задачата резервоар, който по-късно ще бъде извозен от Министерство на околната среда и водите. А за учениците, които въпреки всичко ще останат у дома, всяко учебно заведение би трябвало да обезпечи синхронно или асинхронно образование съгласно опциите си, тъй че всички възпитаници да вземат участие в просветителния развой.

Така всеки възпитаник ще участва в час. И в София, и във Видин са подготвени за този сюжет.

" Той ще може да следи урока, до момента в който учителят ще преподава надлежно на останалите възпитаници в класната стая. Технически това в действителност е по-голямото усложнение ", изясни Росица Илиева-Димитрова, шеф на СУ " Петко Р. Славейков " във Видин.

Друга компликация отбелязва шефа на 119-о учебно заведение в София. Според него математиката при смятането на тестванията не излиза.

" Обществената поръчка е за 400 000 теста. В момента в страната ни има 230 000 възпитаници в начален стадий. Ние нямаме сигурност за продължителността на този развой ", съобщи Диян Стаматов.

Според сметката на шефа процесът може да завърши още на втората седмица, поради липса на задоволително проби.

По тематиката работиха: Карина Караньотова, Татяна Йорданова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР