Все още не е ясно дали вирусът ще бъде ликвидиран

...
Все още не е ясно дали вирусът ще бъде ликвидиран
Коментари Харесай

Проф. Христова: По-близо сме до откриването на лекарство, отколкото до ваксина за COVID-19

Все още не е ясно дали вирусът ще бъде премахнат през летните месеци, или ще останат тлеещи огнища през есенния интервал. С придвижване на топлото време броят на заболелите ще спадне. По-близо сме до откриването на лекарство, в сравнение с до основаването на ваксина против болестта.
Това съобщи пред бТВ проф. Ива Христова, която показа огромен научно-изследователски план за изследване за разпространяването на COVID-19. То ще се организира напълно от учените и в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Резултатите от него би трябвало да покажат какъв брой бързо се променя вирусът и от кое място е импортиран.

В Националния център по заразни и паразитни заболявания учените ще създадат по този начин нареченото целогеномно секвениране на РНК на 48 варианта, всеки от който се състои от 30 хиляди структурни единици. Геномът ще бъде разграничен на нуклеотид по нуклеотид, с цел да може всеки да бъде разпознат по настрана. В проучването ще вземат участие над 10 сътрудници на проф. Христова. Пробите към този момент са определени - те са на български пациенти от разнообразни обитаеми места и от разнообразни интервали.

Проф. Христова твърди, че по този метод ще се добие оптимално информация за това какви разновидности от вируса циркулират и какви разновидности се натрупват в него. Досега е правено само парциално или отчасти секвениране.

„ Щамът мутира, въпреки и относително постепенно. Въпросът е доколко и какъв брой огромни са тези разновидности и от кои варианти ще се окажат инфектираните у нас “, разяснява проф. Христова.

По думите и когато мутира не може да бъде ясно дали вирусът става по-опасен, или по-безопасен. Въпреки това преминавайки от човек на човек, неговата вирулентност се понижава. Все отново има случаи, при които при разновидност се дават преимущество на вируса за неговото прикрепване или нарастване.

Данните ще бъдат съпоставени с сходни проучвания в други страни и по този начин може да се допусна от кое място е импортиран вирусът у нас. Резултатите ще положат основа и на разбора за какво у нас тежката заболеваемост и смъртността се резервират ниски.

Резултатите ще бъдат скъпи за международната просвета и ще оказват помощ за основаването на лекарство или ваксина. Първите данни се чакат до края на лятото, а окончателните - до края на годината.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР