Все още не е решен въпросът дали и как да

...
Все още не е решен въпросът дали и как да
Коментари Харесай

Кирилов още няма решение дали и как да се разследват тримата големи

Все още не е решен въпросът дали и по какъв начин да бъдат разследвани " тримата огромни " в правосъдната власт. Това стана ясно от думите на министъра на правораздаването Данаил Кирилов пред БНР. Той не изключва опцията предлагането да бъде в съгласие с Венецианската комисия. Необходимо било и питане към Конституционния съд.

Според Кирилов било пресилено и пристрастно да се изважда пред скоби единствено основния прокурор и следствията против него. По негови думи ставало въпрос за систематичен проблем, касаещ и тримата огромни - ръководителите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и основния прокурор.

Правосъдният министър подсети, че са подхванати редица начинания за обществено разискване на предлагането за въвеждане на подобен режим.

Би трябвало всички да съобразяваме, че режимът на тримата огромни е открит още в Конституцията и във всички конституционни правила техният статут е еднакъв, акцентира той.

Кирилов изясни, че така наречен " трима огромни " заемат изключително място в органа за ръководство и самостоятелност на правосъдната власт - Висшия правосъден съвет. И тримата са членове по право и се избират и назначават по едни и същи ред, уточни той.

Припомняме, във вторник 10 неправителствени организации се оповестиха срещу препоръчаните от Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които вписват процедура за краткотрайно премахване и предварително преустановяване на пълномощията на така наречен " трима огромни " в правосъдната власт - ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на основния прокурор (ГП).

Миналата седмица Кирилов предложи по искане на министъра на правораздаването или с гласовете на най-малко трима от съответната гилдия на Висш съдебен съвет да се дава позволение за започване на наказателно произвеждане за съзнателно закононарушение от общ темперамент против " тримата огромни " и за краткотрайното им премахване от служба.

Според неправителствените организации обаче няма потребност от специфичен ред за следствие на ръководителите на висшите съдилища, защото методът, по който се образува наказателно произвеждане против тях можел да се трансформира в сплашващо въздействие върху съда. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР