Все още не е прекалено късно да спасим Брекзит, заяви

...
Все още не е прекалено късно да спасим Брекзит, заяви
Коментари Харесай

Все още не е прекалено късно да спасим Брекзит, смята Борис Джонсън

Все още не е прекомерно късно да спасим Брекзит , съобщи към този момент някогашният английски министър на външните работи Борис Джонсън , представен от Би Би Си и Ройтерс. Той упрекна премиера Тереза Мей в колебливост по въпроса за тактиката на Обединеното кралство за излизане от Европейски Съюз.
 
В тирада в Камарата на общините, в която изложи претекстовете за оставката си, Джонсън съобщи, че през последните 18 месеца по въпроса за излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз е имало " ненужна сянка на нерешителност ".
 


Макар и да похвали Мей с думите, че тя е показала " кураж и устойчивост ", Джонсън съобщи, че изложеният от нея проект " Чекърс " (стратегията на Англия за излизането от ЕС) не дава ясна визия какво чака страната . Той сподели, че е подал оставка, тъй като не е могъл да поддържа проекта на премиера за връзките с Европейски Съюз.
 
Джонсън добави, че " ясните гаранции " след референдума за Брекзит през 2016 година са изчезнали и в този момент Обединеното кралство рискува да изпадне в състояние на " стопански васал ", в случай че одобри разпоредбите на Европейски Съюз за търговията.
 
Бившият външен министър назова метода на Мей " Брекзит единствено на думи " и съобщи, че заради това не може да го поддържа, както към този момент е споделил и на съвещанието на кабинета в (правителствената резиденция) Чекърс. " Радвам се, че в този момент мога да се изкажа намерено срещу ", сподели той пред депутатите.-->

" Все още не е прекомерно късно да спасим Брекзит ", акцентира той. " Имаме още време за договаряния. Веднъж към този момент сменихме курса и можем да го създадем още веднъж ", съобщи още Джонсън.
 

Някои от критиците на Тереза Мей виждат в някогашния кмет на Лондон Борис Джонсън неин вероятен правоприемник, ако тя бъде принудена да се отдръпна поради Брекзит. През 2016 година той отдръпна от борбата за лидерския пост на партията, откакто ръководителят на неговата акция Майкъл Гоув реши също да се кандидатира. За началник на партията обаче бе определена Мей.
 
Джонсън приказва пред Народното събрание в миг, когато напрежението в Консервативната партия е високо поради проектите по какъв начин тъкмо да бъде сбъднат Брекзит през март 2019 година
 
 БГНЕС

През последните 48 часа държавното управление завоюва на косъм поредност гласувания по въпросите за комерсиалните и митническите договорености макар протеста на проевропейски настроените тори. Както се твърди, през вчерашния ден те са били предизвестени, че в случай че се опълчват на държавното управление по въпроса за митническия съюз, това ще докара до избор на доверие и вероятно до общи избори.
 
В последна сметка държавното управление завоюва гласуването с разлика от шест гласа. По-късно Тереза Мей ще дава отговор на въпроси за Брекзит в парламентарна комисия, след което ще приказва на среща на депутатите от Консервативната партия.
 


Във Англия има отдавнашна традиция на подали оставка министри да се дава опция да произнесат тирада в Народното събрание , за да обяснят претекстовете си. Подобни речи може да бъдат трагични и от време на време политически взривоопасни.
 
Сред по-запомнящите се сходни случаи са рецензиите на сър Джефри Хау към управническия и преговорен жанр на Маргарет Тачър през 1990 година Смята се, че те са проправили пътя за рухването й от власт. Помни се и речта на Робин Кук, в която той жигосах поддръжката на държавното управление на Тони Блеър за войната в Ирак през 2003 година
 

През последните години подаващите оставка министри значително се въздържаха да произнасят речи в Народното събрание. Дейвид Дейвис , който подаде оставка като министър за излизането от Европейски Съюз единствено броени часове преди Джонсън, се отхвърли от тази опция. Вместо това даде поредност телевизионни изявленията, с цел да изясни разликите си с премиера, само че и персоналната си поддръжка за нея.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР