Все още не е известен ръководителят на нелегалното производство на

...
Все още не е известен ръководителят на нелегалното производство на
Коментари Харесай

Все още не е установен ръководителят на фабриката за фалшиви цигари в с. Труд

Все още не е прочут ръководителят на незаконното произвеждане на цигари в с. Труд, предстоят процесуално-следствени дейности по изясняването на този въпрос, прецизираха от спецпрокуратурата на брифинг в Съдебната палата през днешния ден. Досъдебното произвеждане във връзка със случая е формирано на 3 юли, като проведената незаконна група е работила от началото на 2019 година в Пловдив, стана ясно на конференцията.

От обвиняването отхвърлиха да съществува някаква връзка сред разрушената фабрика за контрабандни цигари в Труд и заводът в Карнобат, който беше разрушен при спецоперация през септември предходната година.

На въпрос на "Параграф 22 " употребена ли е в следствието информация от непознати служби и от кои съответно, шефът на бранш "Контрабанда " в Главна дирекция "Борба с проведената престъпност " - Министерство на вътрешните работи Калин Литов отговори, че е употребен огромен размер информация по случая, в това число и от интернационалния продан. Литов обаче отхвърли да разкрие повече детайлности.

Най-вероятно в събота ще бъдат връчени обвинителни актове на 12-те арестувани, разкри Сийка Милева, представител на спецпрокуратурата. В ареста са четирима българи, 7 украински жители и един от Молдова. На всички арестувани ще бъде повдигнато обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група и обвиняване за произвеждане и разпространяване на тютюневи произведения. Ще се изиска и вземането на непрекъсната мярка "задържане под стража " по отношение на арестуваните. Още четирима българи се търсят по отношение на следствието, уточни Милева.

По време на интервенцията са били претърсени 8 адреса, 3 автомобила и едно ремарке. В ремаркето, което се е намирало на паркинг в Пловдив, са открити 960 мастербокса контрабандни цигари.

Фабриката за произвеждане се намира в землището на село Труд. В нея е открита работеща поточна линия, с потенциал 2000 цигари на минута. В завода са открити и 640 мастербокса подготвена продукция, предопределена за разпространяване в страната. Намерени са и 15 кашона с рязан тютюн, по 150-200 кг всеки.

Разследващите са намерили във фабриката и книга, в която е било водено черно счетоводство. От изследването му е станало ясно, че фабриката е бълвала сред 185 - 200 мастербокса контрабандни цигари дневно. Щетата за държавния бюджет надвишава 15 милиона лв. месечно, счете Калин Литов от ГДБОП. Във фабриката е открита и втора поточна линия, която към момента не е била съединена.

Самата сграда е била шумоизолирана, като същинският завод се е намирал в границите на по-голяма постройка. Фабриката е била снабдена със специфични филтри, с цел да не се усеща аромата на преработвания тютюн, външните тела на климатиците са били ситуирани вътре в огромната постройка. Във фабриката са били отделени спалня, кухня и фитнес. Работниците не са излизали на открито, питателните артикули ги е набавял родственик на един от арестуваните българи, като поръчките на служащите са били пускани под вратата на помещението, с цел да няма образен контакт сред доставчика и поръчващите. Те са се разбирали между тях благодарение на руско-български речник, който е открит и конфискуван във фабриката в с. Труд, заяви Милева.

В землището на село Ръжево Конаре, Пловдивско пък е открит завод за рязане на тютюн. Сградата му е била маскирана под бали със сено, подредени по този начин, че нищо не е издавало че под тях има сграда. Между балите е бил изработен замаскиран проход. На пода на банята е бил открит скришен тунел, затрупан с плоскости, предопределен за излаз на работещите при положение, че полиция разкрие цеха. Тунелът съставлява тръба, през която служащите бързо можели да изчезнат благодарение на скейтборд и фенер, разкри Сийка Милева. Заради тежестта на пръстта над тунела, тръбата обаче била запушен в края й и на процедура не е можгла да бъде употребена по предопределение, посочи шефът на бранш "Контрабанда ". В цеха са открити машини и тъпан, с който е ставало овлажняването и смесването на тютюна. Намерена била и транспортна лента, от която е взет относителен материал.

Престъпната група е била строго структурирана и всеки е имал своите отговорности, разкри Литов. След влизането на територията на страната служащите са били превозени до фабриката и не са я напускали. Били са подхванати и тайни ограничения за прикриване на активността, съобщи той.

Шефът на Агенция "Митници " Георги Костов разкри, че чиновниците на организацията са се присъединили в последния стадий на реализацията. Митничарите са употребявали разбор на трендовете и равнищата на противозаконната търговия с цигари, направен от „ Инициатива против противозаконна търговия ". Както е известно, самодейността е формирана от петте огромни тютюневи компании „ Бритиш Американ Табако “, „ Булгартабак Холдинг “, „ Джапан Табако Интернешънъл България “, „ Импириъл Табако България “ и „ Филип Морис България “. Данните от проучването обичайно се сформират по метода "Нилсен " - открити празни кутии от цигари. В главната извадка на изследването нормално влизат 20 огромни града у нас.

От разбора излиза наяве, че най-разпространената марка контрабандни цигари е "Роял ", с британски надписи. За първи път тази мярка се появява на българския пазар през първото тримесечие на годината. Изяснено е, че тези цигари са създадени във фабрика, намираща се на територията на Босна и Херцеговина.

Според изследването на петте огромни тютюневи компании, публикувана е и фалшифицираната марка "Мурати " на компания "Филип Морис ". Анализът сочи, че двете фалшифицирани марки сформират 11 на 100 от контрабандата на цигари в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР