Все още не достигат 5 500 души в армията, съобщи

...
Все още не достигат 5 500 души в армията, съобщи
Коментари Харесай

Каракачанов: Не достигат 5500 души в армията

Все още не доближават 5 500 души в армията, заяви вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Той ще взе участие в Годишната конференция на началника на защитата.
Това е и констатацията на отчета, който ще чете през днешния ден началника на защитата.

"Това е реалност - 5500 души не доближават. Има поделения, в които липсват 20% от сержантите, 20% от офицерите, т.е. кадровият въпрос е проблем ", сподели Каракачанов пред БНР.

От предходната година е засилен приемът на курсанти във Военния университет, само че резултатите от това ще се появят след няколко години, когато тези хора завършат.

Другият въпрос, посочен от военният министър, е с недокомплектът от военнослужещи – редови войници, младши подофицери.

"Това е проблем освен в България, а във всички европейски страни, които имат професионална войска. Проблем с неналичието на хора е присъщ и за Германия ", сподели военният министър и добави, че заради тази причина някои от европейските страни към този момент са се върнали или разискват връщането към наборната военна работа.

"Без да върнем наборната военна работа в вероятност, няма по какъв начин да решим въпроса с недокомплектът. Армията има своите отговорности по Конституция и тя би трябвало да може да ги извършва при съществуването на избран цифров състав, въоръжение и подготовка. Трябва да мислим за решение ", съобщи Каракачанов.

Според него, естественото решение е да се върнем към българската традиция в това отношение - всички годни за военна работа български младежи да бъдат готови да минават през военно образование и да могат при потребност, да бъдат мобилизирани да пазят страната си.

По думите му доброволната военна работа може да бъде сред 6 и 12 месеца.

"Обсъждаме на равнище МО, сходна процедура има в редица европейски страни. Ако си служил непринудено, имаш преимущества при равни условия да вземем за пример при започване на работа в защитата или Министерството на вътрешните работи ", изясни Каракачанов.

Военният министър не е склонен с думите на президента, за това, че има пагуба във въоръжените сили и е прекъсната модернизацията. Той уточни, че към двата плана, които са заварили - за флота и авиацията, са прибавили и плана за рационализация на сухопътните войски.

По думите му плановете за рационализация на сухопътните войски и този за авиацията ще бъдат импортирани за разглеждане в Министерския съвет до края на март.

По плана за бронираните машини е нужно утвърждението на Министерския съвет, а по-късно и Народното събрание, който да гласоподава нужните средства, сподели още Каракачанов и добави, че над изпълнителната власт стои българският парламент.

"Когато той вземе решение, ние сме длъжни да го осъществим, без значение дали ни харесва или не ", акцентира министърът.

Той бе безапелационен, че за никаква пагуба не може да става дума.

"Всички търговски сдружения на МО, а точно военно-ремонтните фабрики, които бяха на загуба, сега стартират да излизат на облага. За пръв път от доста години ВМА няма никакви отговорности към никой. Това, което се опитваме да вършим, е да стабилизираме икономическото състояние вътре, сдруженията да печелят и това се реализира. Къде е казусът? ", сподели Каракачанов пред Българска национална телевизия и добави, че нещата не могат да се случат за 2-3 месеца.

"27 години нещата са били конюнктурни. Става въпрос за над 3.5 милиарда лв.. Нямам правото да ги хвърля небрежно и да отбия номера, да отчетем в идващия отчет, че сме похарчили едни пари за рационализация. Защото до момента са изхарчени стотици милиони евро за бойна техника, която стои на земята и ние не я употребяваме ", сподели министърът.

Според Каракачанов би трябвало да се търси най-хубавото като цена/качество.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР