Все очакваме големия инвеститор, който да влезе в България и

...
Все очакваме големия инвеститор, който да влезе в България и
Коментари Харесай

Нови заводи внедряват иновации и високотехнологични изделия

Все чакаме огромния вложител, който да влезе в България и за преобърне стопанската система и живота ни. Много постоянно обаче се конкурираме за него със прилежащите ни страни от района, които не са членове на Европейски Съюз и това им дава опция да лавират с обещанията за облекчения и привилегии.

Често забравяме, че сме страна с по-малки благоприятни условия и като пазар, и като човешки запас, и постоянно това ни оставя настрана от капиталовите потоци. По тази причина сякаш не обръщаме внимание на дребните инвестиции на международни производители, които влизат у нас и основават претовареност и разрешават да се раздвижи стокообменът с редица страни, да вземем за пример с Германия, с Турция, с Румъния...

И през второто тримесечие обаче дребна България остава забавна за вложителите. А и планове има - както за нови, по този начин и за разширение на съществуващи индустриални мощности - за автомобилни съставни елементи, логистика, също софтуерни компании.

От началото на тази година "звездата " на капиталовия хоризонт у нас е Враца. Градът към този момент бе видян от две огромни компании. Немската компания "МД Електроник " ЕООД е подготвила 21.5 млн. лева за създаване на ново дружество, което ще се състои от индустриални, логистични здания и офиси. То ще създава кабели за транспорт на данни и електронни съставни елементи, коаксиални елементи и кабели за медия и мултимедия модули. Фирмата ще закупи и ще оборудва фабриката с разнообразни ръчни, полуавтоматични и автоматизирани машини. Проектът планува да бъдат разкрити 300 работни места. Това е най-голямата инвестиция във Враца след построяването на торовия колос "Химко " и е една от най-големите в района, отбелязва кметът Калин Каменов. Немската компания има личен обучителен център, в който чиновниците ще получават спомагателна подготовка.

"МД Електроник " ГмбХ е водещо сдружение в региона на техническите решения за транспорт на данни в автомобилната промишленост. Продуктите му са интегрирани допълнително от 170 модела на коли на над 25 производители.

Турският холдинг "Теклас ", който създава каучукови и пластмасови съединения за всички марки коли, а продукцията му се продава в Европа, Азия и Северна Америка, също стартира построяването на нов високотехнологичен цех. В него ще бъдат вложени повече от 22 млн. лв.. Първоначално в него ще бъдат разкрити 500 работни места с вероятност да доближат 1000, заяви генералният шеф на "Теклас " Неби Алън. А индустриалният развой ще бъде роботизиран във висока степен. В бъдещия цех във Враца ще се сглобяват съединения и съоръжение за хибридни коли и електрически автомобили от разнообразни марки.

Така с построяването и на цех на "Теклас-България " мястото на Враца на интернационалната карта на автомобилната промишленост ще се затвърди, похвали се кметът на общината Калин Каменов.

През май "ВИТТЕ Аутомотив ", един от водещите производители на системи за заключване в автомобилния отрасъл, откри разширението на своя цех в Русе с инвестиция за 20 млн. евро. Към момента в завода работят 1000 чиновници, а с разширението би трябвало последователно да бъдат разкрити спомагателни 350 работни места. Към момента "ВИТТЕ Аутомотив " създава в България над 7 млн. продукта месечно, които се експедират до над 250 дестинации на над 70 обособени клиенти, като да вземем за пример VW, Audi, Ford, Daimler, BMW и Volvo по целия свят. Освен това неотдавна заводът беше провъзгласен за Center of Competence за производството на автоматизираната система за компенсиране на допуските WITOL за цялата група. През предходната година "ВИТТЕ Аутомотив България " реализира оборот от над 100 млн. евро, като задачата е тази стойност да се удвои през идващите пет години.

През тази година немската фамилна компания с централен офис във Фелберт чества 120 години битие. Доставчикът на автомобилно съоръжение стартира производството в Русе преди 10 години.

"Бер-Хелла термоконтрол ", която е част от немската компания BHTC, завърши разширението на завода си за автомобилни климатични системи в индустриалната зона в Божурище. Инвестицията е на стойност 31.6 млн. лв.. Очаква се потенциалът на предприятието да нарасне с 80% и да бъдат наети над 250 служащи, като ще може да създава по 150 000 устройства на седмица и по над 7 милиона на година.

С новите чиновници екипът на "BHTC България " надвишава 700 души - шест пъти повече от 2013 година, когато компанията влезе в България. До 2022 година проектът е да наеме още 400 души. Производствената база у нас е най-голямата от всички страни, в които компанията има свои представителства и произвеждане. Заедно със завода беше отворен и развоен център за произвеждане на панели за ръководство на климатични съоръжения за автомобилната промишленост.

Сред главните клиенти на групата са Audi, BMW, Bentley, Daimler, Ford, Renault, Volvo и други.

Разбира се, този интерес не трябва да ни успокоява. Трябва да се вземат още ограничения за превъзмогването на факторите, които задържат икономическия напредък в България. Високата добавена стойност, нововъведенията, дигитализацията и стопанската система на знанието са идващото еволюционно ходило за стопанската система ни. Сега 8% е растежът на годишните разноски за труд у нас. Те са по-високи от икономическия напредък, което значи, че главното конкурентно преимущество - ниската цена на труда, ще стане безпредметно единствено след четири или пет години, или по-скоро. "То не може и не трябва да бъде наше конкурентно преимущество ", уточни вицепремиерът Томислав Дончев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР