Все едно ние не сме имали система за случайно разпределение

...
Все едно ние не сме имали система за случайно разпределение
Коментари Харесай

Иван Гешев сравни проблем в съдебната система с коронавируса

" Все едно ние не сме имали система за инцидентно систематизиране на делата в продължение на 5 години. По създание - все едно не сме имали правораздаване. Това може да бъде съпоставено като ковид в правосъдната система ”. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев във връзка резултатите от одита на осведомителната сигурност на Централизираната система за инцидентно систематизиране на делата. Софийската градска прокуратура към този момент образува досъдебно произвеждане по случая.
В сигнала и в приложения към него одитен отчет са посочени данни за установени " голям брой уязвимости с високо равнище на риск за сигурността на системата, огромна част от които може да доведат до директна неоторизирана операция на данни " при разпределението на правосъдни каузи. Установено е още, че " консуматор с права за един съд може да разпределя каузи на различен съд ". Прегледът и анализът за съществуване и ръководство на логове е установил съмнителна активност от страна на съответни IP адреси, посредством които са правени опити за компрометиране на системата.
" Обобщеното умозаключение на специалистите по отношение на извършения одит е, че системата е написана без фокус върху нейната сигурност и откритите уязвимости съставляват сериозен риск за данните, които се обработват посредством системата ", показват в сигнала си до основния прокурор членовете на Висш съдебен съвет. В него се твърди още, че одитиращата компания не е получила цялостен достъп до сървъра на системата, включително и цялостен достъп до защитната стена, което е належащо, с цел да се откри кой и по кое време е имал нерегламентиран достъп до системата. Тя работи от 5 години и е дело на компания " Смарт Системс 2010 ".
" Това дали е била пробита, ще каже с решителност назначената в хода на досъдебното произвеждане компютърно-техническа експертиза. Защото на предоставения IT одит на избрана компания е показан непълен достъп до централизираната система. Точно това наложи сътрудници от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет и един представител на Прокурорската гилдия да алармират прокуратурата. В резултат на това беше формирано досъдебно произвеждане в СГП. Но това, което прочетох от отчета на одитиращата компания, се установи и удостовери напълно. Това значи, че все едно ние не сме имали система за инцидентно систематизиране на делата в продължение на 5 години. По създание - все едно не сме имали правораздаване. Това може да бъде съпоставено като ковид в правосъдната система ", разгласи пред Нова телевизия Иван Гешев.
Според основния прокурор в системата можело да обхванат и хора със слаби компютърни умения . " Един човек с преносим компютър в Разград може да разпредели, което и да е дело и в който й да е съд. Да манипулира данни по какъвто желае метод, да трие данни и да не остават следи. Да отбелязва, че избрани съдии са в отпуск. Аз откровено се надявам слуховете, които циркулират от към 10 000 евро за разпределение на дело на съответен магистрат, да се окажат погрешни. Въпреки че като чета този IT одит, съм покъртен ", уточни държавен обвинител номер 1.
Главният прокурор счита, че аргументите за казуса би трябвало да се търсят в предходни членове на Висшия правосъден съвет и предходното управление на Министерството на правораздаването. " Защо хора, които приказват за конституционна промяна, за правосъдна промяна, за правдивост, за истина и защо ли още не, като господин Калпакчиев и като господин Христо Иванов са натискали без социална поръчка избрана компания да сътвори тази система. Защо тази система е функционирала без техническа експертиза за нейната сигурност в продължение на 4-5 години? Без IT одит! Защо тази компания – неизвестно за какво, реализира активност, не желае пари за поддържането на тази система. По създание – безплатно е поддържала системата ”, попита Гешев.
" Интересно ми е за какво господин Лозан Панов и присъдружните му дами от Висш съдебен съвет, доколкото чета протоколите през 2019 година, са се хвърляли като Матросов на амбразурата против това да се извърши техническа експертиза  на тази система за инцидентно систематизиране на делата ", запита още основният прокурор.
" Прокуратурата ще бъде безкомпромисна в установяването на всички условия по случая, без значение на опитите за напън, които ще последват след подхванатите към този момент дейности по следствие. В случая на карта е подложено доверието на цялото българско обществото в една от трите управляващи у нас, а точно правосъдната ", съобщи в изказване пред медиите представителят на основния прокурор Сийка Милева. Тя добави, че досъдебното произвеждане е взето на специфичен контрол от Върховната касационна прокуратура.
За хода на досъдебното произвеждане ще бъде осведомена и Европейската комисия, защото това се е случвало в продължение на 5 години, до момента в който България е била под мониторинг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР