Все едно 5 години не сме имали правосъдие, коментира главният

...
Все едно 5 години не сме имали правосъдие, коментира главният
Коментари Харесай

Гешев с тежки въпроси към Калпакчиев и Хр. Иванов

Все едно 5 години не сме имали правораздаване, разяснява основният прокурор разрушената система за инцидентно систематизиране на делата в съда
5 години все едно не сме имали система за инцидентно систематизиране на делата. Това излиза наяве от одитния отчет, който прочетох. Това сподели основният прокурор Иван Гешев пред Нова тв. Повод е абсурдът с отчета от одит, който потвърждава, че системата за инцидентно систематизиране на делата може да се манипулира. Вчера Софийска градска прокуратура образува досъдебно произвеждане и стартира следствие за злоупотреби при разпределението на делата. Това стана след получен сигнал от шестима членове на Висшия правосъден съвет, в който се твърди, че даже човек със слаби компютърни умения може да разпределя делата по съответни съдии.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев заприказва за ковид в правосъдната система

„ Това дали системата е била пробита, ще каже с решителност назначената в хода на досъдебното произвеждане компютърно-техническа експертиза. Защото на предоставения IT одит на избрана компания е показан непълен достъп до централизираната система. Точно това наложи сътрудници от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет и един представител на Прокурорската гилдия да алармират прокуратурата. В резултат на това беше формирано досъдебно произвеждане в СГП. Но това, което прочетох от отчета на одитиращата компания, се установи и удостовери напълно. Това значи, че все едно ние не сме имали система за инцидентно систематизиране на делата в продължение на 5 години. По създание - все едно не сме имали правораздаване. Това може да бъде съпоставено като ковид в правосъдната система ”, уточни Иван Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Разследват злоупотреби при разпределението на каузи

Според основния прокурор в системата можело да обхванат и хора със слаби компютърни умения.„ Един човек с преносим компютър в Разград може да разпредели, което и да е дело и в който й да е съд. Да манипулира данни по какъвто желае метод, да трие данни и да не остават следи. Да отбелязва, че избрани съдии са в отпуск. Аз откровено се надявам слуховете, които циркулират за към 10 000 евро за разпределение на дело на съответен магистрат, да се окажат погрешни. Въпреки че като чета този IT одит, съм покъртен ”, сподели още обвинител №1.

ВИЖ ОЩЕ: Случайното систематизиране на каузи може се манипулира

Системата работи от 5 години и е дело на компания „ Смарт Системс 2010 ”. Компанията не е измежду известните в IT бранша. Според Иван Гешев аргументите за казуса би трябвало да се търсят в предходни управленци от Висшия правосъден съвет и Министерството на правораздаването.

„ Защо хора, които приказват за конституционна промяна, за правосъдна промяна, за правдивост, за истина и защо ли още не, като господин Калпакчиев и като господин Христо Иванов са натискали без социална поръчка избрана компания да сътвори тази система. Защо тази система е фукционирала без техническа експертиза за нейната сигурност в продължение на 4-5 години? Без IT одит! Защо тази компания – неизвестно за какво, реализира активност, не желае пари за поддържането на тази система. По създание – безплатно е поддържала системата ”, попита Гешев. И зададе още неуместни въпроси: „ Интересно ми е за какво господин Лозан Панов и присъдружните му дами от Висш съдебен съвет, доколкото чета протоколите през 2019 година, са се хвърляли като Матросов на амбразурата против това да се извърши техническа експертиза  на тази система за инцидентно систематизиране на делата ”.

Гешев разкри и какви ще са бъдещите дейности на прокуратурата. „ И тъй като това се е случвало 5 година, до момента в който ние сме били под мониторинг от Европейска комисия – българската прокуратура ще уведоми Европейска комисия за резултатите от досъдебното произвеждане ”, съобщи основният прокурор.

Висшият правосъден съвет ще разисква тематиката със инцидентното систематизиране на делата идната седмица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР