Всъщност Дженаро Гатузо вече бе казал всичко в онази утрин

...
Всъщност Дженаро Гатузо вече бе казал всичко в онази утрин
Коментари Харесай

Четирите ключа на Гатузо за възраждането на Милан

Всъщност Дженаро Гатузо към този момент бе споделил всичко в онази заран на 28 ноември на Миланело, когато се представяше пред публицистите като новия треньор на Милан: „ с цел да играеш футбол, би трябвало да хвърляш пот”, „ тази фланелка тежи, не трябва да губим ДНК-то на Милан”, „ тези футболисти могат и по-добре”, „ с цел да играем добре на „ Сан Сиро”, би трябвало да обърнем на 180 градуса представянето си”.

Това са четири ясни концепции, развити в съвсем тримесечна работа до четирите мощни пункта на гатузианския Милан, който няма загуба към този момент в 10 следващи мача във всички надпревари и чака със самочувствие идващите трудности: Лудогорец, Рома, Лацио и Интер.



КОНДИЦИЯТА

„ Трябва да се хвърля пот!” – оттова потегли Рино. Тренировките още със самото му идване станаха по-интензивни и тежки, с акцент върху физическата подготовка (при Винченцо Монтела се работеше доста повече с топката).

Отборът заплати преумората скъпо в първите си мачове, но от Рождество насетне демонстрира напредък в кондиционен проект. Футболистите блестят от ден на ден и покриват от ден на ден и все по-добре терена (благодарение също на завръщането на система със защитна линия от четирима).



МАНТАЛИТЕТЪТ

„ Не бива да губим нашето ДНК!” – същинският скок на „ и росонери” в тази им версия е плод на случилото се в главите им.

Дербито с Интер за купата донесе изцеждане на силите, след това при равенството на посетители на Фиорентина Леонардо Бонучи и компания се научиха по какъв начин да изразходват силата си вярно без риск от загуба, а при обрата до 1:2 в Каляри се появи оня темперамент, който толкоз постоянно липсваше в първата част от сезона. Победата над Лацио, първа в шампионата против директен противник за челните позиции в таблицата, приключи операта.

Сега Милан е същински тим, който знае по какъв начин и по кое време да нанесе своя удар, откакто откри у себе си невиждана в последните години жестокост пред гола (питайте СПАЛ 2013 и Лудогорец, в случай че не вярвате).



ВЪЗРОДЕНИТЕ ИГРАЧИ

„ Тези момчета могат и по-добре” – Рино Гатузо пое в ръцете си един тим, който се представяше фрапантно под своите благоприятни условия, и го изправи на крайници, като нацелваше безусловно верния ключ за всеки един от футболистите.

От Бонучи до Хакан Чалханоолу, от Джакомо Бонавентура до Лукас Билия, от Франк Кесие до Алесио Романьоли – на процедура половината състав на „ и росонери” се възроди под наставленията на някогашния гневен полузащитник на тима.

Неговите момчета го следват сляпо и сипят непрекъснато хвалби по негов адрес: „ Тренерът сътвори нещо красиво тук, надяваме се да не е единствено краткотраен вариант” (Бонавентура); „ Гатузо прекатурна нещата” (Романьоли); „ Той е голям! Да разбираш футбола, както той го прави, е доста важно” (Билия); „ Мотивира ме, когато ми приказва, и ми оказа помощ в действителност много” (Чалханоолу).



ПРИЕМЪТ НА „ САН СИРО”

„ Трябва да обърнем на 180 градуса представянето си, с цел да играем добре на „ Сан Сиро” – при изричането на тези думи от Гатузо и сядането му за първи път на пейката на Милан като треньор, тимът не бе печелил мач от Серия А на личен терен от към два месеца.

Рино стартира с победа против Болоня, препъна се против Аталанта (0:2) и оттова насетне записа единствено отлични резултати пред личните си последователи: победи против Кротоне, Лацио и Сампдория в шампионата и победа над Интер и тъждество с Лацио в шампионата за Купата на Италия.

 Така общата картина сочи обещаващи данни: 5 победи, 1 тъждество и единствено 1 загуба на „ Меаца”. Е, още не е напипан ритъмът от времената, когато на терена беше самият Гатузо, само че всичко ще пристигна с трупането на мачовете и няма потребност занапред да се вършат сметки… Нали по този начин, Рингио?
„ Гадзета дело Спорт” Серия А 25 кръг, неделя 18 февруари  Милан 1:0краен резулат  Сампдория
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР