вропейският съюз (ЕС) подготви пакет от предложения за реформиране на

...
вропейският съюз (ЕС) подготви пакет от предложения за реформиране на
Коментари Харесай

ЕС иска реформа на СЗО, Германия подготви проект

вропейският съюз (ЕС) приготви пакет от оферти за реформиране на Световната здравна организация (СЗО), предвиждащи увеличение на прозрачността на механизма за съдействие със страните членки. Това заяви организация Ройтерс с позоваване на проектодокумента, съобщи БГНЕС.

Exclusive: In WHO overhaul push, EU urges changes to handling of pandemics
— Reuters UK (@ReutersUK)
Документът е направен от немското държавно управление след съвещания с представители на други държави-членки на Европейски Съюз на фона на рецензиите по адрес на Китай за неналичието на бистрота на данните, предоставени от СЗО в самото начало на пандемията. Той съдържа многомесечен "план за премахване на минусите на СЗО във финансирането, ръководството и законовите компетенции ".

Пакетът допуска, че СЗО ще предприеме нужните ограничения за повишение на прозрачността на механизма за следене на съблюдаването на страните членки на Международните здравни разпореждания. Тези ограничения би трябвало да включват обезпечаване на бърз продан на информация за изключителни обстановки в опазването на здравето сред страните членки. Ройтерс не дава по-подробно изложение на ограниченията, които ще бъдат изискани да предприеме СЗО.

Документът отбелязва, че Европейски Съюз признава СЗО като основна роля в битката против здравните рецесии, макар съществуващите недостатъци на организацията. Сред проблемите, упоменати в документа, Европейски Съюз отбелязва неналичието на предсказуемо и стабилно финансиране на организацията и неналичието на бистрота на нейната работа като цяло.

Обсъждането на плана от министрите на опазването на здравето на страните от Европейски Съюз би трябвало да се организира във формата на видеоконференция идната седмица. Очаква се той да бъде показан по-късно на събранието на СЗО в средата на ноември.

Германското държавно управление е отказало да разяснява наличието на документа в диалог с организацията, базирайки се на обстоятелството, че окончателната версия към момента не е показана.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР