вропейският парламент гласува резолюция, с която се призовава ЕК да

...
вропейският парламент гласува резолюция, с която се призовава ЕК да
Коментари Харесай

Евродепутати призовават ЕК за визова реципрочност със САЩ

вропейският парламент гласоподава резолюция, с която се приканва Европейска комисия да подсигурява визовата взаимност сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, заяви пресслужбата на Европарламента.

Текстът е признат с 376 гласа „ за „, 269 „ против„ и 43 „ въздържал се “ и в него настоятелно се приканва Комисията да показа юридически акт за прекратяване на анулацията на визовия режим за жители на Съединени американски щати за дванадесет месеца, както е открито в така наречен механизъм за взаимност.

Причината за правенето на въпросната резолюция е, че от българските, хърватските, кипърските и румънските жители към момента се изисква да имат виза за влизане в Съединени американски щати, до момента в който всички останали жители на Европейски Съюз са освободени от това условие, когато става въпрос за кратковременен престой (до 90 дни в границите на всеки интервал от 180 дни). От нуждата да получават визи са освободени и жителите на Съединени американски щати, когато посещават Европейския съюз.

Съгласно законодателството на Европейски Съюз, в случай че трета страна не анулира визовите условия в период от 24 месеца откакто е била публично известена за обстановка на липса на взаимност, Европейската комисия би трябвало да одобри юридически акт за прекратяване на анулацията визовия режим за нейните жители за интервал от 12 месеца.

Както Европейският парламент, по този начин и Съветът могат да възразят против подобен акт.

Въпросът за неналичието на взаимност визира България, Хърватия, Кипър и Румъния. беше публично издигнат на 12 април 2014 година и крайният период за предприемане на дейности от страна на Комисията изтече на 12 април 2016 година

Европейският парламент още през март 2017 година изиска в резолюция Комисията да съблюдава разпоредбите.

"Дискриминацията, на която са подложени българите, хърватите, кипърците и румънците, когато пътуват до Съединени американски щати, е неприемлива. Спазвайки главния принцип на взаимност сред членовете на Европейски Съюз, призоваваме Комисията да работи както е открито в европейското законодателство и да внесе предложение за прекратяване на анулацията на визовия режим за жители на Съединени американски щати ", са споделя в текста.

След това Парламентът и Съветът ще би трябвало да създадат оценка на политическите последствия от това деяние.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР