вропейската организация за защита на потребителите Euroconsumers съди Apple в

...
вропейската организация за защита на потребителите Euroconsumers съди Apple в
Коментари Харесай

Съдят Apple в четири държави за умишлено забавяне на смартфоните

вропейската организация за отбрана на потребителите Euroconsumers съди Apple в четири страни от Европейски Съюз, с иск за 180 милиона евро отплата за съзнателно закъснение на смарт телефоните с крайната цел да подтикне потребителите да купуват нови. Това заяви, базирайки се на Euroconsumers, представляваща ползите на 1,5 милиона семейства.

Apple sued in Europe over software update that slowed old iPhones
— Financial Times (@FT)
Според вестника през днешния ден организацията ще заведе дело в съдилищата на Белгия и Испания, а по-късно в Италия и Португалия. Исковете се отнасят до над 3 милиона модела iPhone 6, iPhone 7 и iPhone SE, продадени в тези страни сред 2014 и 2020 година Тези каузи ще последват сходни групови дейности против "Apple " в Съединени американски щати, след които американската компания се съгласи да заплати до 500 милиона $ на притежателите на смарт телефони, напомня изданието.

Според Барт Уолдърс, сътрудник в компанията "Arcas Law ", която съставлява ползите на ищците в Белгия, правосъдните обжалвания в обособени страни могат да доведат до "ефект на снежна топка ".

"Опитът демонстрира, че в случай че една европейска страна поеме самодейността, други я следват ", изясни юристът.

През февруари френски контролен орган санкции Apple с 25 милиона евро за заблуждение на потребителите.
Италианският антимонополен орган санкции корпорацията по-рано с 10 милиона евро, откакто беше разкрито, че актуализацията на софтуера е предизвикала "сериозен сбой в работата и доста е понижила продуктивността " на смарт телефоните.

Американската компания отхвърля сходни обвинявания, като назовава такива изказвания "фактически и юридически погрешни ".

В писмо от 6 август на юридическата компания на Apple "Gibson Dunn & Crutcher ", адресирано до Euroconsumers, се споделя, че компанията "никога няма да утежни взаимоотношението с потребителите, с цел да подтиква обновяването на клиентите ".

Корпорацията съобщи в изказване пред "Файненшъл Таймс ", че "нейната цел постоянно е била да основава артикули, които се харесват на клиентите, и значима част от това е да обезпечи оптимално дългия живот на iPhone ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР