вропейската комисия представи своя спорен и дългоочакван пакт за миграцията,

...
вропейската комисия представи своя спорен и дългоочакван пакт за миграцията,
Коментари Харесай

Вижте новия план на ЕС за миграцията

вропейската комисия показа своя противоречив и дълго чакан пакт за миграцията, с който се надява да реформира претрупаната и разпокъсана система на Европейския съюз за даване на леговище. Предстои предложенията да бъдат утвърдени от водачите на Европейски Съюз и Европейския парламент – нещо, което надалеч не е несъмнено.

Цялостното обръщение беше: Еврокомисията желае да бъдат депортирани повече хора и по-бързо, само че също и по-голяма взаимност сред страните от Европейски Съюз.

Ето какво съставляват най-важните предлагани промени:

Проучване преди влизането в Европа

Еврокомисията желае да вкара система за изследване на хората преди да влязат в Европа. Когато претендентите за леговище дойдат на границите на Европейски Съюз, те ще минават медицински обзор и инспекция, обвързвана с ограниченията за сигурност и ще им бъдат снемани пръстови отпечатъци. След това ще се взема решение дали попадат в ускорена или в естествена процедура за обработка. Процесът на изследване би трябвало да лишава най-много 5 дни, споделя Еврокомисията.

Ако съответният човек идва от страна с дребен брой признати – Европейска комисия предлага предел под 20% – той би трябвало да бъде обект на бърза гранична процедура, която лишава най-много 12 седмици. Ако в границите на 12 седмици не може да бъде взето решение, индивидът ще бъде изпратен в страна от Европейски Съюз, където да се придвижи процедурата му за леговище. Ако молбата за леговище бъде отхвърлена, индивидът ще бъде изпращан назад, показва Европейска комисия.

По-голяма взаимност за по-справедливо шерване на тежестта

Европейска комисия предлага опиращ се на три стълба метод, който задължава страните да оказват помощ на тези, които изпитват усложнения. Ключовият миг е, че това е непрекъснат механизъм, а не като актуалните ad hoc (за всеки случай поотделно) прехвърляния на претенденти за леговище.
В естествени времена – според „ първия стълб” на Европейски Съюз – приемането на идващи мигранти от други страни членки е непринудено. Желаещите страни ще дават обещание запаси един път годишно и ще влизат в „ авансово заела се група”.Но когато националната система на дадена страна членка за даване на леговище е подложена на ексклузивен напън, се задейства „ второто ниво” – „ наложителната солидарност”. Ще би трябвало да се притекат на помощ други страни от Европейски Съюз – като одобряват претенденти за леговище или по различен метод. Например, като изпратят гранични служители на реда или платят за депортирането на претенденти, чиито молби са били отхвърлени.Накрая, според „ третия стълб”, предопределен за спешни обстановки, като големия приток на мигранти, на който станахме очевидци през 2015 година, Европейска комисия може да изисква от страните членки да поемат юридическа отговорност за депортирането на хора. В Брюксел назовават процедурата „ обезпечение за завръщане”.

Сътрудничество с трети страни

Европейска комисия желае също да ускори съдействието с страни отвън съюза. Логиката е да бъде предотвратено самото идване на мигранти в Европейски Съюз. За тази цел Европейска комисия желае да ускори поддръжката за трети страни да приютяват бежанци и да сътвори спомагателни тласъци – като основаването на работни места – с цел да стоят мигрантите отвън съюза.

Един от целите на Европейска комисия също е да ускори съдействието с страни да одобряват върнати мигранти. Депортациите постоянно биват спирани от страни отвън Европейски Съюз, които отхвърлят да одобряват мигранти с друга народност, минали през тяхна територия по пътя си към съюза. Понастоящем Европейски Съюз има съглашения за реадмисия единствено с 24 страни.

Препятствия

От позиция на човешките права има някои безпокойства що се отнася до стягането на контрола по границите, както и по отношение на процеса на изследване преди влизане, които съгласно правозащитни организации съставляват опасност за фундаменталното право на търсене на протекция.

Несъгласията сред обособените столици са по други въпроси: страни, в които има огромен брой идващи мигранти, приканват останалите страни да поемат обективен дял от товара. Възможно е те да останат с чувството, че предложенията не са задоволително амбициозни.

От друга страна, страни, които са твърдо срещу приемането на мигранти, може да помислят, че механизмът на „ наложителната солидарност” отива прекомерно надалеч.

Освен това има риск страните членки взети дружно да не обещаят да одобряват задоволително претенденти за леговище, с цел да отговорят на потребностите на страната, сложена под напън.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР