Вrжте защо отбелязваме Деня на шегата на 1 април Мнозина

...
Вrжте защо отбелязваме Деня на шегата на 1 април Мнозина
Коментари Харесай

Ден на шегата и лъжата?

Вrжте за какво означаваме Деня на шегата на 1 април

Мнозина обичат да се майтапят, да се посмеят или разиграят някого, само че един ден в годината с това се занимават безусловно всички. Има няколко версии за това, за какво този ден е 1 април, оповестява БГНЕС.

Едни приписват зараждането на празника на античния Рим, където в средата на февруари чествали Празника на глупците (Festus Fatuorum).

Има и друга версия, съгласно която изискуем този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай прекъсването на земетресение риба. След година владетелят изискал тъкмо същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която доста приличала на предходната. И въпреки че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а даже се развеселил. Оттогава станали нормални шегите и неистини на 1 април.

Ден на шегата/лъжата честват и в други страни по света, въпреки и не постоянно навръх 1 април. В другите страни Денят на смеха носи своя народен нюанс.

Във Франция назовават този бит " априлска риба ". Произходът му свързват с времето на Карл IX, който през 1564 година издал кралски указ, предписващ да се придвижи началото на годината от 1 януари на 1 април. На идната година доста от поданиците на краля изпратили на своите другари новогодишни поздравления и дарове през април - в символ на митинг или оставайки правилни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието " априлска риба " е изцяло почтено за сходни смешки. Традицията още е жива.

На 28 декември в Испания честват " Денят на почтените " (Dia de los Santos Inocentes). На същата дата в Испания се празнува " Денят на шегата ". По бит на този ден се вършат смешки от всевъзможен жанр. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, тъй като това е традиция в Испания. В Мексико тази дата също се е трансформирала в същинска фиеста. Помнете, че на тази дата в Мексико не се дава нищо назаем - пари, бижута, книги. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които незабавно трансформират човек в обект на насмешки. На този ден по традиция медиите разгласяват погрешни информации, които читателите би трябвало да открият. На идващия ден вестниците и малките екрани разкриват кои вести са били истина и кои неистина.

В други страни, които не са испаноговорещи, този ден се назовава " Ден на лъжата " и се празнува на 1 април. В Нова Зеландия, Англия, Австралия и Южна Африка смешки се вършат единствено до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима " Априлски глупчо ".

В Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и Съединени американски щати шегата господства през целия ден. Иранците си вършат смешки на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1- ви или 2-ри април. Празникът се назовава " Сиздах Бедар " или празникът на природата, който се е чествал още през 536 година пр.н.е. Това кара мнозина да имат вяра, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция. Според фламандския бит децата заключват своите родители и ги пускат единствено, когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било разрешено царското семейство и придворните да се майтапят между тях. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и след това давали подправени оправдания. Уцеленият със снежна топка се считал за " губещ " и трябвало да извърши едно предпочитание на индивида, замерил го със сняг.

В Полша този ден е изпълнен с смешки, вицове и закачки. Дори държавните институции си разрешават да лъжат, а значимата работа се отсрочва за различен ден. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, защото там птицата е знак на нелепостта. В Дания " Денят на лъжата " идва с месец забавяне - 1 май и е прочут като " Майска котка " (May-cat). Датчаните доста рядко честват на този ден. В Германия и Австрия смятат 1-ви април за трагичен ден, а родените на този ден за хора без шанс.

И както Чудомир обичал да споделя: " Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито един път ", тъй че радостен 1 април!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР