Времето за ограничаване на глобалното затопляне изтича - светът разполага

...
Времето за ограничаване на глобалното затопляне изтича - светът разполага
Коментари Харесай

Доклад: Трябват спешни мерки за ограничаване на глобалното затопляне

Времето за ограничение на световното стопляне изтича - светът разполага единствено с 12 години, с цел да реагира, предизвестяват водещи климатолизи. Поставената цел - задържане на температурите до градус и половина спрямо прединдустриалната ера, към момента е постижимо, само че ще коства доста скъпо. А по-високи температури биха довели до тежки и необратими последствия, споделят експертите.

728 страници - толкоз е отчетът на Международния панел за климатичните промени, който беше показан през днешния ден. Учените са го свели до 33 страници резюме, което в резюме може да звучи по този начин: Трябват дейности! Незабавно.
Хосенг Лий, ръководител на Международния панел за климатичните промени: Първо, климатичните промени към този момент засягат хора, екосистеми, семейства по целия свят. Второ, ограничение на световното стопляне с 1,5 градуса не е невероятно, само че ще изисква невиждани промени в цялото общество. Трето, има ясни изгоди от това да запазим равнището от градус и половина спрямо 2 - значима е всяка парченце от градуса!
Докладът е резултат от тригодишна работа и демонстрира както напъните на климатолозите, по този начин и все по-нарастващата угриженост на държавните управления по света. Непостигнато на заложеното понижаване с градус и половина би могло да е пагубно за планетата. И в случай че до 2030 година, т.е. единствено за 12 години, не бъдат взети ограничения - следствията може да са необратими.
Джим Скеа, съпредседател на Международния панел за климатичните промени: И още веднъж, посланието е следното - страните би трябвало да си сътрудничат. Изискват се координирани и взаимни дейности, в случай че в действителност сме решили да реализираме задачата от 1,5 градуса.
Най-необходимите стъпки за мечтаното съкращаване с градус и половина - до 2030 година размерът на въглеродните излъчвания би трябвало да е понижен с до 45% спрямо 2010; електрическата енергия - до 2050 година добиваната от възобновими източници сила би трябвало да е 85%. Като всичко това няма да е на ниска цена.

Годишната инвестиция в енергийната система до 2035 година би трябвало да бъде близо 2 и половина трилиона $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР