Времето все повече се затопля и ни подканва да напуснем

...
Времето все повече се затопля и ни подканва да напуснем
Коментари Харесай

Да се разходим до Плана

Времето от ден на ден се затопля и ни подканва да напуснем града. Вероятно на немалка част от работещите и учещите им е все по- мъчно да се съсредоточат. Пролетта ви мами безшумно на открито.

Не е по никакъв начин мъчно да си откраднете дребна разходка измежду природата. Стига единствено да се осмелите да си накаляте обувките. За тази цел ви предлагаме постоянно да имате подготвени гумени ботуши, които единствено да чакат да ви понесат измежду кални чукари и блатисти пътеки. Дори и да нямате автомобил, постоянно ще намерите рейс, който да ви изведе от града. Само не пропускайте да попитате за часа на противоположния автобус, с цел да не замръкнете без заслон.

Днес ви каним на една разходка из Плана планина. Ето малко изложение на местността:

Плана се издига в най-източната част на Завалско-Планската планинска редица. На североизток и изток Панчаревският пролом и язовир " Искър " на река Искър я отделят от Лозенска и Вакарелска планина, елементи от Ихтиманска Средна гора. На югоизток, юг и югозапад скатовете ѝ се спускат към Самоковската долина, а на запад седловината Ярема (1290 м) я свързва с Витоша. Като настройка Плана прилича Витоша, т.е. има овална форма с размери 20/17 км. Затова и нерядко се възприема като част от самата Витоша. 

В подножието на планината и по нейните скатове са ситуирани 9 села: Алино, Горни Окол, Долни Окол, Ковачевци, Плана, Поповяне, Райово, Рельово, Широки дол и няколко вилни селища — Мечката, Щъркелово гнездо, Ярема, Реньов дол и други Но ние няма да ви разхождаме из селата. Те са китни и красиви, само че ние ви предлагаме да се потопите измежду природата на Плана. 

Едно от най-големите й прерогативи е, че тя е извънредно едва посещаема за разлика от Витоша, с която я дели едно шосе. Именно по това шосе, което свързва София със селата Бистрица и Железница може да достигнете с рейс или кола и до самата планина и да спрете, където ви се прииска по пътя. Всъщност  към Плана може да се отправите от което и да е от селата към нея. Може да поемете на поход и от към Панчарево или Кокаляне. А можете и от Самоков. От всички страни се откриват чудесни благоприятни условия за обхождане на дребната и приветлива Плана. Цялата планина е осеяна с леснопроходими и комфортни за разходка пътеки, които за благополучие си остават все по този начин непознати за масовия екскурзиант.

Повече няма да ви убеждаваме, че това е един превъзходен избор за къса и лека разходка отвън града в края на работния ден. Ще оставим фотосите да приказват вместо нас. И предизвестяваме - вземете си гумени ботуши и торбички - може да си наберете прясна коприва към някой от живописните й потоци.

Приятна разходка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР