Времето си тече. Вековете се сменят. Поколения хора си отиват.

...
Времето си тече. Вековете се сменят. Поколения хора си отиват.
Коментари Харесай

Дирят хайдушко имане при Коматинските скали

Времето си тече. Вековете се сменят. Поколения хора си отиват. Но те са постоянно и високо там - сред небето и земята. По-близо до небесната простор, а не до земните глъбини, от които произлизат.

Величествени и по-достъпни за орлите, в сравнение с за хората. Но пък със своите митове за заровено имане на комити и хайдути не стопират да водят иманяри към себе си, написа "Телеграф ".

Това е естественият феномен, който като че ли е разперил крила сред симитлийските села Брестово и Сухострел. Това са фамозните Коматински скали или Коматиница, които допират небето със своята височина от 100 метра. Уникалният мегалитен комплекс, който сграбчва окото със своите мащаби, към момента е едва прочут на туристите в страната и чужбина. Затова пък къта в себе си доста мистичност и още повече митове. И по този начин е от незапомнени времена.

Скалната комбинация „ разказва” за войводи, за хайдути, за комити, за търсачи на имане, за тайнствени пещери, които крият жълтици и алтъни. Затова и тази естествена забележителност е на ръба сред действителността и мистериозното. Сигурно е едно – коства си да се види тази хубост, изваяна преди 35-40 милиона години.

В последните десетилетия обаче приказният геоложки феномен е най-вече обект на иманярски нападения. Мнозина идват тук, привлечени от митове от XIX век. През турско иго леговище в региона са намирали борците за независимост на страната, както и същински разбойници, които обирали богаташи и керванджии. Отвисоко те следили дали по петите им не са тръгнали потери, Коматиница била доста комфортна за защита. А и за „ сейф”, в който се изсипвали реки от злато.

Затова не липсват и истории за опити на разнообразни хора да се докопат до златното имане. Те се описват от по-възрастните поданици на село Брестово. Някога, преди доста години, двама мъже се натъкнали на част от жълтиците. Успели някак да се измъкнат от клопката на скалите. Но след това не могли да имат деца, затрили се родовете им. Не видели благополучие, а единствено страдалчество поради отмъкнатото благосъстояние от Коматинските скали.

„ Златото там е прокълнато, то е „ кърваво”, с кръв е взето, по тази причина не трябва да го допира човешка ръка. Защото тези, които са го скрили измежду скалите, са проклели всеки, които стигне до златото, да бъде застигнат от зло и беда”, споделят брестовчани. Те не припарват до скалния комплекс, защото през предишния век са открити човешки кости на мъж, който останал заклещен сред скалните стени. Завинаги останал в утробата на Коматиница.

Местните хора напомнят и друго поверие. За техен съселянин, който добил храброст и кураж в края на XIX век да се вмъкне в недрата на Коматиница и да търси имане. Не го спрели увещанията на околните му да не стъпва там, защото златото е прокълнато. Щастието му се усмихнало – намерил сандък с пари. Върнал се в селото за въжета, само че по този начин и не се прибрал повече у дома. Щастието му се оказало малко, пропаднал в голяма пещера дружно със сандъка.

Днес до Коматинските скали води черен път, който е пристъпен единствено за джипове. Никой не остава апатичен при типа на неповторимия скален масив, който в действителност стопира дъха на всеки, който го зърне от близко. Поразява освен с височината си, само че и с отвесите си. Композицията е разграничена на три елементи, като най-внушителна е тази, която е на югозапад.

Природата е изваялаБогинята Майка

Хората с въображение оприличават скалите на разнообразни вкаменени фигури, най-голямата от които е като голяма уста на праисторическо животно. За други мегалитите съставляват един голям венец.

Откъм близката река пък има скална фигура, която поразително наподобява на бременната Богиня Майка от езическите времена. Като че посланието на мегалитното знамение е, че не е значимо златото, а децата. И все по този начин Коматиница пази непокътнати в себе си заровените съкровища.

Районът е парадайс за катерачите

Местните имат вяра, че рано или късно известните Коматински скали ще станат туристическа атракция, а тя е и парадайс за катерачите. Преди години община Симитли изготви европейски план за развиването на скалното катерене в района и най-много в Коматиница. Но по този начин и не се откриха европейски пари, с които да се осъществя той. А тук е отлично място за отдих, за разходки, за планинарство и за повдигане на адреналина, споделят хора в интернет конгреси. Опитни катерачи също прииждат насам, с цел да упражняват на скалния масив. Фотографи не пропущат да снимат забележителни пейзажи.

Величествените скали занапред ще стават привлекателен център за туристи от страната и чужбина. Защото в този динамичен и забързан свят от ден на ден са тези, които желаят да избягат от градовете и да се насладят на тишина, успокоение, хубост. Всичко това дават на всеки клиент величествените и красиви Коматински скали. Там, където орлите вият гнездата си, а хората се снабдяват със мемоари за цялостен живот.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР