Времето притиска лидерите на ЕС да постигнат сделка за дългосрочния

...
Времето притиска лидерите на ЕС да постигнат сделка за дългосрочния
Коментари Харесай

Фермери, кохезия, демокрация: кой какво защитава в новия бюджет на ЕС

Времето притиска водачите на Европейски Съюз да реализират договорка за дълготрайния бюджет на блока. Но с цел да съумеят, враждуващите лагери ще би трябвало да стартират да вършат взаимни отстъпки, написа " Политико ".

Първоначално задачата беше до края на годината да има съглашение за бюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година, като за начална точка се употребява плана на Европейската комисия за бюджет на стойност 1.13 трилиона евро. Дълбоките разлики по чувствителни въпроси като размера на бюджета и орязването на обичайни политики, наред с Брекзит и забавянето на встъпването в служба на новата Европейска комисия, изместиха крайния период в идната година.

Някои водачи в този момент упорстват страните да изоставят разликите си и да реализират съглашение в първите месеци на новата година. Според дипломати обаче обособените лагери са толкоз раздалечени, че до договорка може да се стигне едвам в последния миг при немското председателство на Съвета на Европейски Съюз през втората половина на 2020 година

Битката за бюджета обичайно е една от най-ожесточените в Брюксел. Тя също така се води в доста измерения. Страните може да се съюзят към отбраната на селскостопанските дотации, да вземем за пример, само че да са на разнообразни отзиви за размера на бюджета за районно развиване. Франция и Германия са на една страна що се отнася до въвеждането на връзка сред финансирането и зачитането на върховенството на закона, само че са в доста разнообразни лагери, когато стане въпрос за парите за фермерите.

Ето кои са главните съюзи, оформили се до момента.

За 1%

Австрия, Дания, Германия, Холандия, Швеция

" Де факто най-силен е Ханзейският съюз ", разяснява посланик от Европейски Съюз, имайки поради петте северни страни, настояващи за спестовност в бюджетните диалози.

Австрия, Дания, Германия, Холандия и Швеция желаят след Брекзит бюджетът да е по-малък от оферти от Европейската комисия и съгласно тях това значи ограничение на разноските до 1% от брутния народен приход (БНД) на блока. Същите пет страни желаят да се запазят така наречен рабати (бюджетни отстъпки).

Те поддържат по-големи разноски за цели като научни проучвания и миграция, и по-малки за обичайни стратегии като селско стопанство и кохезия.

Дали съюзът ще реализира триумф може да зависи в огромна степен от Берлин като най-влиятелен член на групата и максимален чист вносител в бюджета на Европейски Съюз. Втори посланик сподели, че по време на октомврийския Европейски съвет страната към този момент е посочила " еластичност " в позицията си за размера на бюджета.

Белгия, Финландия и Ирландия не са в тази група, само че желаят да се харчи по-малко от 1.11% от Разузнавателна служба на ФРГ, което предлага Еврокомисията.

Приятели на кохезията

България, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Малта, Румъния, Словакия, Словения, Испания

Тази група, формирана от страни най-вече от Източна и Южна Европа, се бори за опазване на финансирането за районно развиване.

" Приятели на кохезията " е публична група, която е оказвала въздействие и при предходни бюджетни договаряния през 2012 и 2013 година Според дипломати тя е измежду най-силните в договарянията за бюджета на Европейски Съюз.

Според предлагането на Еврокомисията средствата за районно развиване за страни като Полша и Естония ще бъдат понижени с съвсем една четвърт през 2021-2027 година спрямо предходния седемгодишен бюджет. Освен това финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз предложи орязване на част от фондовете по политиката за доближаване (известна като кохезионна политика), с цел да се поддържа по-добре земеделието.

Групата " Приятели на кохезията " обаче счита, че това е неуместно, тъй като задачата на средствата е да се понижат разликите в блока, както е заложено в договорите на Европейски Съюз.

Дори и в нея обаче има разлики. Някои страни биха подкрепили понижаване на разноските за доближаване, в случай че се резервира финансирането за най-бедните райони, показват дипломати.

Клубът за 1.11%

Хърватия, Италия, Литва, Малта, Румъния, Словакия, Словения, Испания

Обединени в подгрупа на " Приятели на кохезията ", минимум осем страни, борещи се опазване на средствата за доближаване, упорстват за бюджет от 1.11% от Разузнавателна служба на ФРГ – размерът, препоръчан от Европейската комисия.

Няколко други страни се нареждаха по-високо - Естония и Унгария да вземем за пример упорстват за 1.6%, а Португалия споделя, че е отворена за компромис сред 1.11 и 1.3 %.

По време на Европейския съвет през октомври министър председателят Бойко Борисов сподели, че при определянето на идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз България ще отстоява позицията за предел от 1.3% от съвкупния брутен народен артикул на 27-те страни (повече четете тук).

Приятели на фермерите

Австрия, България, Кипър, Чехия, Хърватия, Естония, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Малта

Значителен брой страни се опасяват от крах на селскостопанските си промишлености и воденият от Париж съюз за опазване на средствата по това перо на настоящето им равнище към този момент повлия на договарянията.

Земеделието към този момент получава към 35% от общите разноски от бюджета на Европейски Съюз, а Еврокомисията предложи този дял да се понижи до към 28% в идната седемгодишна рамка, с цел да се измести фокусът върху " по-нови " цели като научни проучвания, защита и миграция.

Натискът от обединението обаче докара до това финландското европредседателство да предложи повече средства за земеделие от в началото плануваното. Според документ, забелязан от " Политико ", финландското предложение е за Общата селскостопанска политика да се отделят сред 30.5% и 30.9% от бюджета.

Дипломат разказа земеделския съюз като " по-силен подгласник " на клуба за 1% и на " Приятели на кохезията ", тъй като е коалиция към един въпрос с поддръжници и в двата съществени лагера и, посредством министерствата на земеделието, забележителна мощ за вътрешно лобиране в на процедура всяка столица.

Друг посланик обаче означи, че обединението надалеч не е хомогенна в целите си за разноските за земеделие. Има разнообразни възгледи дали би трябвало да се акцентира на селскостопанското развиване пред директните заплащания в Общата селскостопанска политика. Страните също така са разграничени по въпроса дали директните заплащанията за фермерите би трябвало да бъдат изравнени в блока – тематика, която разделя групата на изток и запад.

Защитници на демокрацията

Дания, Финландия, Франция, Германия, Холандия, Швеция

Няколко страни дадоха знак, че няма да одобрят бъдеща бюджетна рамка на блока, в случай че тя не обвързва отпущането на еврофондове с върховенството на закона.

Членовете на тази група са най-вече по-богати страни, където избрателите показват паника във връзка със заканите за разделянето на управляващите в някои източни членки и информацията за злоупотреби с евросредства.

Групата е авторитетна, тъй като включва някои от най-големите чисти платци в бюджета. В същото време Унгария и Полша са в неофициален съюз против въвеждането на механизъм, с който ще може да се стопират средства поради опасения за върховенството на закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР