Времето, през което са полагани грижи за човек с право

...
Времето, през което са полагани грижи за човек с право
Коментари Харесай

Кабинетът одобри промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

Времето, през което са полагани грижи за човек с право на непозната помощ, ще се зачита за застрахователен стаж при пенсиониране, без значение от степента на увреждането му. Това плануват промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които бяха утвърдени от държавното управление.

Новите текстове са свързани с по-рано направени и влезнали в действие промени в Кодекса за обществено обезпечаване. До 31 декември 2019 година за стаж за пенсия се признаваше времето, през което са полагани грижи за човек с право на непозната помощ с минимум 90% степен на увреждане. От 1 януари 2020 година това право имат и родители и родственици на деца с право на непозната помощ и с по-ниска степен на увреждане.

С новите разпореждания се регламентира, че разпореждането за разпределяне, отвод за разпределяне, изменение, прекъсване, обновяване, преустановяване и възобновяване на пенсии и добавки, както и за възобновяване на безпричинно изплатените суми за пенсии се връчва персонално против автограф, посредством лицензиран пощенски оператор с противоположна квитанция на посочен адрес или на съответния адрес по реда на Административнопроцесуалния кодекс, или по електронен път по реда на Закона за електронното ръководство.

Вижте кое предписание ви носи по-голяма пенсия

От 6 януари 2020 година Национален осигурителен институт се включи дейно в системата за електронен продан на данни сред институциите за обществено обезпечаване в Европейски Съюз. С въвеждането на електронния продан на социалноосигурителна информация сред способените институции на страните - членки, документите за засвидетелствуване на застрахователен стаж/доход ще постъпват електронно посредством националното приложение, като атачмънти към съответното заявление за пенсия.

Това ще размени настоящия продан на документи на хартия. В тази връзка се оферират промени, които водят до понижаване на административната тежест за лицата, работили в съответните страни, които подават документи за разпределяне на пенсия. Прецизират се и настоящи разпореждания от наредбата, свързани със основаването и воденето на пенсионните досиета, със служебното преизчисляване на пенсиите и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР