Времето, прекарано с близки и приятели в заведение, ни носи

...
Времето, прекарано с близки и приятели в заведение, ни носи
Коментари Харесай

КЗП: Как да защитим правата си в ресторанта?

Времето, прекарано с близки и другари в заведение, ни носи едни от най-приятните преживявания, които можем да имаме в дългите и топли летни вечери. Приповдигнатото въодушевление, позитивните страсти и желанието да ги запазим могат да притъпят нашата сензитивност към вероятно неуважение на правата ни като консуматори.

Ако в менюто липсва грамажът на предлаганите ястия или едвам при представянето на сметката стане ясно, че оповестената цена е за посоченото количество риба, само че в недопечен вид, а не след термична обработка, просто би трябвало да реагираме. Същото важи и когато сме привлечени от промоции с „ секрети условия ”, за които разбираме след това и сме лишени от опцията действително да се възползваме от обещаните отстъпки.

Не се постанова да вършим компромис при възникването на каквито и да било нарушаващи законовите ни права неудачи, защото ресторантьорите имат своите отговорности, а ние като клиенти – правото по цивилизован метод да пожелаваме от тях да ги съблюдават прецизно.

Експертите на Комисията за отбрана на потребителите обобщиха някои от най-често задаваните от жителите въпроси във връзка визитата на заведения и оферират къси отговори на тях.

Задължително ли е да има менюта?

Всяко заведение е длъжно да има лист- и карт менюта с цените и грамажите на предлаганите храни и питиета. Цените да са в български лв. и с включен Данък добавена стойност, тъй като начисляването му след това би било нарушаване. Менютата се показват при поръчката и дружно със сметката, с цел да може клиентът да съпостави цените и да се увери в коректността на крайната сума.

Може ли да има разнообразни цени за българи и за чужденци?

Не се позволява дискриминация на клиентите по какъвто и да било симптом, в това число народност. Възможно е да има дву- и многоезични менюта, както и обособени менюта на разнообразни езици, само че цените за съответните храни и питиета наложително би трябвало да са идентични за българите и за чужденците.

Редно ли е заведението да вкарва наложителен % за сервиз?

Само в случай че е авансово включен в оповестените цени и това е недвусмислено ясно. В противоположен случай търговецът няма да е извършил задължението си за посочването на крайните цени на продуктите.

Такси от вида „ празен стол ”, „ празна паница ”, „ предпочитание на клиента ”

Клиентът може да помоли за нещо в допълнение или да има особено условие във връзка с приготвянето или поднасянето на неговата поръчка. Например, подложни чинии или по-силно препичане на пържолата. Ако това ще бъде таксувано, сервитьорът е задължен да уведоми авансово.

Какво да направя, в случай че храната е със подозрително качество?

Непременно подайте сигнал в Българската организация по сигурност на храните. Запазете и касовата записка от заведението – при положение на здравословни проблеми и съществуването на медицински документи за тях, бихте могли по правосъден ред да претендирате за обезщетение.

При разводнен алкохол – къде да алармирам?

Когато имате подозрение по отношение на качеството на спиртните питиета, потърсете Комисията за отбрана на потребителите. Същевременно най-добре е да прекратите потреблението на въпросния алкохол.

Към кого да се обърна за неприятна хигиена в заведението?

В този случай сезирайте Регионалната здравна ревизия за осъществяване на инспекция и предприемане на нужните дейности, които при избрани условия може да включват и затваряне на заведението.

Допустимо ли е да ми откажат издаването на касов бон?

Ако откажат да Ви издадат платежен документ, информирайте Националната организация по приходите.

Следвате ли тези препоръки, може да отпиете къса горчива глътка, до момента в който сте в заведението, само че ще избегнете неприятния нескончаем усет на цялостна чаша с отчаяние, когато се завърнете в къщи и се замислите за всички направени взаимни отстъпки в името на това вечерта в ресторанта да премине без непотребни разправии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР