Времето още е много подходящо за кратки разходки до Южна

...
Времето още е много подходящо за кратки разходки до Южна
Коментари Харесай

Неапол – стръмни улици, великолепие на всяка крачка и ужасно вкусна храна

Времето още е доста уместно за къси разходки до Южна Италия, изключително до градове като Неапол. Топли и задушни, тези местенца май дори са по-хубави, когато е по-хладно… най-малко по този начин ни се коства на нас. Неапол също по този начин се отличава с изключение на с прелестните си гледки и кокетни улички и с изобилието от извънредно апетитна храна. Толкова апетитна, че даже не ми остана време да я снимам… И защото това е едно от дребното ми пътувания, които не са фокусирани върху сърф, акцентирах на похапване и размотаване из красивите паркове, музеи и църкви.

Центърът е относително дребен, както в множеството италиански градове, т.е. не ви би трябвало кола, с цел да разгледате. Само се пригответе да повървите малко, защото доста улици се спускат стръмно надолу към брега или се изкачват нагоре към някой музей или катедрала. Но да стартираме от ниското.

Крайбрежният бул. е хубав и прелестен за разходка, само че единствено в случай че избегнете региона с пристанищата и тръгнете напряко от замъка Castel Nuovo, около операта " Сан Карло ", продължавайки към зоологическата градина. Тя е ситуирана в превъзходен парк с фонтани и пейки за почивка, където предлагаме да си похапнете сладолед и да се порадвате на чувството за безвремие.





Още по-нататък може да се изкачите някъде нависоко и да се радвате на панорама към града и вулкана Везувий. На връщане може да минете край площадчето с паметника Monumento ai Martiri napoletani през уличките, извеждащи до Piazza del Plebiscito. Това е и едно от най-разпознаваемите местенца тук, стават чудесни фотоси, а една уличка води до прелестна панорама към водата.

От този площад стръмно нагоре и настрана се простират пешеходни улички, препълнени с туристи…





Ако ви се потапя в джунгла, минете оттова, на всички места се оферират локални сладкиши и още сладолед. Вие изберете, само че откъдето и да заобиколите, не пропускайте да стигнете до колоритната улица Spaccanapoli и оттова до площад Piazza del Gesù Nuovo.



Ще го познаете по красивия орнаментиран паметник в центъра, а в близост има прелестни църкви от разнообразни столетия. Често са цялостни с набожните италианци и някой различен екскурзиант, само че това няма да ви попречи да се насладите на обилната хубост на олтарите, галериите, препълнени с картини и статуи, богато орнаментираните тавани и импозантните портали… Великолепие на всяка крачка.



А след толкоз хубост, нищо не радва както една ароматна прясно изпечена пица и чаша вкусно вино. Ще ги откриете… на всички места!

Накрая, откакто сте прекарали ден, два или три по тези улички, формиращи остарелия град, ви съветваме да се потопите в същинския Неапол. За задачата ние предприехме амбициозно нанагорнище по хълмисти улици в жилищните квартали на север от центъра до Museo di Capodimonte. Най-сетне почувствахме по какъв начин живеят същинските нeаполитанци… и бяхме на косъм от обезводняване. Но гледката си заслужава, както и музеят с прелестния парк, палмите, градинката, съвършена за пикник, и едно ароматно еспресо в хладния вътрешен двор на замъка…







Така и ще запомня Неапол – пъстър, топъл и… апетитен. 



Автор: Бианка Иванова

Бианка споделя историите на приключенските пътешествия, които подхваща със своя другар, в блога им Wild Home Dreamers. Млади, неукротими и с усет към невероятните ваканции, те пътуват постоянно, с цел да карат сърф, ски или просто да се потопят в някоя нова, непозната галактика, да срещнат чуждестранни култури, метод на живот и кухня. Няколко години, прекарани във Франция, тримесечно пътешестване из Европа с кола, сърф почивка в Португалия и месец на островите в Индонезия са единствено част от приключенията им... Освен в блога можете да откриете повече за тях и в Instagram, Facebook   и Pinterest.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР