Времето не ви достига. Винаги закъснявате. Успокойте се - вината

...
Времето не ви достига. Винаги закъснявате. Успокойте се - вината
Коментари Харесай

Защо някои хора винаги закъсняват

Времето не ви доближава. Винаги закъснявате. Успокойте се - виновността не е ваша. Учени разгадаха тайната и потвърдиха за какво на някои хора времето в никакъв случай не им стига.
Вероятно сте подозирали отговора. Сега той има научно удостоверение. Както и няколко оферти по какъв начин да се справите с това.

Ако непрестанно закъснявате, евентуално вие сте от хората, които в последния миг, преди да излязат от къщи, вземат решение да свършат още нещо, настояват учени от университета във Вашингтон, пише  The Daily Mail.

Причина за непрекъснатите закъснения са проблеми с по този начин наречената перспективна памет - Time-Based Prospective Memory (TBPM) , която е обвързвана с времето. Тя отговоря за спомените за деяние, което би трябвало да свършите в тъкмо несъмнено време. Например да отидете на работа в 9 часа. В това отношение хората се разграничават – някои имат по-добра визия за времето спрямо други.

За задачите на изследването участниците отговаряли на въпроси от викторина. След това трябвало да оценят за какъв брой време са се справили. И, до момента в който те отговаряли на въпросите, като декор на викторината вървяла музика – 4 или 2 песни. Учените позволили, че броят на песните ще е ориентир за миналото време. Оказало се, че това не е по този начин. И, че постоянно точно музиката  подвежда.

След това участниците решавали кръстословици. Условието било, тъкмо след 20 минути да натиснат бутон, без значение на какъв брой въпроса са дали отговор. Упражнението потвърдило, че едни хора имат по-точна визия за миналото времето, в сравнение с други. И още една разлика открили учените – младежите поглеждали към часовника доста по-често спрямо по-възрастните. 
Основните фактори, които карат хората да закъсняват, съгласно учените са свързани с неприятна преценка за изтеклото време.

Какво може да помогне, с цел да избегнете хроничните закъснения:

1. По-често да поглеждате към часовника, с цел да сверявате визията си с действителния час.

2. Старателно да планирате дейностите си.

3. Да устоите на изкушението и да не включвате още една задача, тъкмо преди да излезете. И, естествено, да си дадете реална сметка какъв брой време ще отнеме осъществяването на всяка нещо в листата от задания.

Източник: noviteroditeli.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР