Времето на лекарите, които предписват на пациентите силни антибиотици, докато

...
Времето на лекарите, които предписват на пациентите силни антибиотици, докато
Коментари Харесай

Учени ще откриват скоро бактерии за минути, вместо за дни

Времето на лекарите, които предписват на пациентите мощни антибиотици, до момента в който чакат лабораторните проучвания, скоро може да бъде преброено, с помощта на ново устройство, което демонстрира резултатите в границите на минути вместо на дни.

То е изобретено от екип на университета в Пенсилвания и е разказано в публикация, оповестена в отчета на Националната академия на науките на Съединени американски щати, заяви Агенция Франс Прес.

В създаването е взел участие и лекар Пак Кин Уонг, професор по биомедицинско инженерство. Той споделя, че устройството употребява микротехнология за хващане на единични бактериални кафези, които по-късно могат да бъдат обсъждани под електронен микроскоп.

Изобретението разрешава на лекарите да дефинират за по-малко от 30 минути дали в съответната проба участват бактерии и податливостта им към лекуване с антибиотици. В момента такива лабораторни проучвания лишават сред три и пет дни.

“Понастоящем предписваме антибиотици, даже когато няма налични бактерии ”, сподели Уонг.

„ Въпросът, на който искахме да отговорим беше: можем ли бързо да определим съществуването на бактериална зараза? “, добавя ученият.

В публикацията си откривателите настояват, че като се изключи че може да открие дали има бактерии, устройството може да стартира да класифицира вида им посредством установяване дали клетките са сферични, с форма на пръчка или спираловидни.

“Това устройство дефинира съществуването, само че не и какъв вид бактерии има ”, споделя Уонг. „ Това, върху което към момента работим, е спомагателен молекулен метод, който разрешава да идентифицираме и типа “.

След като се открие бактерия, тестът се подлага на антибиотици, с цел да се дефинира дали вариантът е устойчив, в който случай антибиотичната интервенция би се оказала неефективна.

“Инфекциите на пикочните пътища са най-честите бактериални инфекции ”, споделя Уонг.

“Въпреки това над 75% от пробите от урина, изпратени в лаборатория за клинична микробиология, са негативни. Бързото отменяне или потвърждаване на наличието на бактерии в клинично значима централизация доста ще усъвършенства грижите за пациентите. ”

Той добави, че екипът е кандидатствал за прелиминарен патент и да докара до понижаване на размерите на устройството, тъй че да може да се употребява в лечебни заведения и лекарски кабинети, а и да се продава след три години./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР